Last news in Fakti

1 Април, 2023 08:00 10 987 65

Джо Байдън няма да уважи новия крал

  • джо байдън-
  • чарлз iii-
  • коронация-
  • официална визита

Президентът на САЩ няма да присъства на коронацията на Чарлз III

Джо Байдън няма да уважи новия крал - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже поканата да присъства на коронацията на краля на Великобритания Чарлз III в Лондон през месец май. Вместо него на церемонията може да присъства първата дама на САЩ Джил Байдън, съобщава The ​​Daily Telegraph, позовавайки се на свои източници.

Основната причина за това е, че пътуванията в чужбина са много изтощителни за 80-годишния американски президент, във връзка с което администрацията на Вашингтон се опитва да намали броя им до минимум, оставяйки в графика само най-необходимите чуждестранни визити. Като се има предвид пътуването на Байдън до Северна Ирландия и Република Ирландия в средата на април, второ посещение на Британските острови за един месец се счита за малко вероятен сценарий, пише вестникът. Британският посланик в САЩ Карън Пиърс и представители на Бъкингамския дворец са в "сърдечни и дипломатически" преговори с Белия дом относно състава на американската делегация на коронацията, допълва The ​​Daily Telegraph.

Известно е, че на 11 април Байдън ще пристигне в Белфаст, за да участва в събитията по повод 25-ата годишнина от подписването на Споразумението от Белфаст (Споразумението от Разпети петък), което сложи край на въоръжената конфронтация между протестантските юнионисти и Католически националисти в Северна Ирландия. Вестникът отбелязва, че именно в Ълстър американският президент може да се срещне с Чарлз III, с когото е имал „силна връзка“.

Тогава Байдън, който има ирландски корени, ще се отправи към Дъблин, където ще остане от 12 до 15 април. Daily Telegraph предположи, че решението на Байдън да прекара много по-дълъг период от време в Република Ирландия, отколкото в Обединеното кралство, всъщност може да е показателно за отношението му към излизането на Великобритания от Европейския съюз.

По-рано администрацията на Вашингтон посочи на британските власти необходимостта от разрешаване на противоречията с Брюксел около търговското споразумение за Северна Ирландия след Брекзит. Според изданието посещението на Байдън в Ълстър е можело да бъде поставено под въпрос, ако страните не са се договорили в края на февруари да подпишат т.нар. Уиндзорска концепция, която опростява процедурата за внос на стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, с изключение на продуктите, които се изпращат до Ирландия.

"Глупаво решение"

Коментира Боб Сийли, член на комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент от управляващата Консервативна партия. "Ако бях президент на САЩ, щях да дойда на коронацията на краля на Англия. Няма съмнение в това. Изглежда глупаво решение", каза той.

В същото време Тобиас Елууд, председател на комисията по отбрана на Камарата на общините, каза, че посещението на коронацията на британския монарх традиционно не е задължително събитие за президента на САЩ. Според него "не трябва да говорим твърде много за отсъствието" на Байдън на коронацията. В същото време източниците на вестника добавят, че все още има малка вероятност за посещение на Байдън в Лондон.

Коронацията на Чарлз III

Церемонията по коронясването на 74-годишния Чарлз III ще се състои на 6 май - 8 месеца след смъртта на Елизабет II. Събитието ще се проведе в Уестминстърското абатство в Лондон в присъствието на 2000 души. Покана да присъстват на церемонията по-специално получиха лидерите на Белгия, Унгария, Ирландия, Испания, Монако, Франция, Япония, лидерите на Европейския съюз и новият първи министър на Шотландия Хамза Юсуф, който се придържа към републикански възгледи. Руският посланик в Лондон Андрей Келин каза в сряда, че не очаква покана за коронацията при сегашните политически реалности.

През 1953 г. 34-ият президент на САЩ Дуайт Айзенхауер пропуска коронацията на Елизабет II. Вместо това в Лондон е изпратена високопоставена делегация, която включва бившия началник-щаб на американската армия Джордж Маршал и губернатора на Калифорния Ърл Уорън.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    73 4 Отговор
    Ми сега, ще отложим коронацията ли
  • 2 Град Симитли

    36 2 Отговор
    Той го е уважава вече
  • 3 Последния Софиянец

    86 6 Отговор
    Няма да издържи.Ще му прелее памперса.

    Коментиран от #10

  • 4 Пучо Капучо

    92 3 Отговор
    Да не повярва човек, но правилно решение на бай Дрън...двама ул.ави на едно място много ше и дойде на земята...
  • 5 нашия

    72 3 Отговор
    Жената на президента не е представител на официалнта власт.....и да е там и да не е няма разлика...власта трябва да изпрати официален представител след като Бидона няма сили да издържи церемонията...жена му е ниой за протокола ако той не етам....
  • 6 гост

    68 2 Отговор
    Бъдете хуманни! Не мъчете човека, той диша с акумулатори и е в напреднал стадий на деменция ! Дори пускайте снимки от младите му години, защото сегашните са жива подигравка, а все пак според някои ТОЙ ВСЕ ОЩЕ Е НАЙ-СИЛНИЯ ЧОВЕК НА СВЕТА!
  • 7 И без

    51 1 Отговор
    него ще мине !
  • 8 Абе...

    72 3 Отговор
    Основната причина е, че може пак да се изцепи. Щото не знае на какво ще присъства.
  • 9 Госあ

    62 1 Отговор
    “ пътуванията в чужбина са много изтощителни за 80-годишния американски президент” хахахаха деменцията е еманацията на чифудската геронтокрация ! Къв’то и да е макарона, по адекватен е. Ама баба му го съветва и него😄
  • 10 да де

    67 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Няма да издържи па се гласи за втори мандат изглежда сака да е първия президент умрял от старост докато е бил такъв.
  • 11 Хихихи..

    43 2 Отговор
    Трябваше да се видят все пак двамата дъртаци,целият въздиша и се вълнува от срещата на двата титана!
  • 12 правилно ли прочетох?

    29 0 Отговор
    "решението на Байдън да прекара много по-дълъг период от време в Република Ирландия, отколкото в Обединеното кралство, всъщност може да е показателно за отношението му към излизането на Великобритания от Европейския съюз." ???????????????
  • 13 Война е още

    56 2 Отговор
    Байдън сигурно си мисли, че още е 1812 г. и Америка воюва със Англия, а Чарлз 3-и е всъщност крал Джордж 3-и, който се е преоблякъл за да го примами в Англия.
  • 14 Вие си го избрахте

    36 2 Отговор
    Тоя е като Барбара Буш /Баба Буш/. Става само за снимки.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Предполагам,

    50 2 Отговор
    че албионите тактично са намиекнали на администрацията в Бялата Колиба да не го пускат, че да не развали церемонията. Току виж се здрависал с който не трябва. Или с някой дето го няма.
  • 17 Абе как ще отиде

    19 1 Отговор
    Като ще празнува Гергьовден.Ще си пече агнешкото тогава и няма да се занимава с глупости.А коя партия ще му изпрати боядисани яйца за Великден неразбран.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не го пускат, защото

    38 2 Отговор
    Баш на връх церемонията, Бидоня ще вземе да се ръкува с кралица Елизабет Втора и ще настане сконфузна ситуация
  • 20 Имперски работи

    32 2 Отговор
    На Дедо са му обяснили, че ако отиде на коронацията се поставя в ролята на васал на Британската корона. Вероятно Трюдо ще отиде, защото Канада е част от Британската империя, макар да е погълната икономически и военно от САЩ.
  • 21 Урюрвкос

    36 2 Отговор
    пазят го да не направи някой гаф, както вчера вместо Ролинг-Форк (Мисисипи) каза Ролинг Стоун.
  • 22 Елементарно Уотсън

    23 4 Отговор
    Противоковидни мерки вземат.Короната заразява с корона вирус🤞🤞
  • 23 мъкаааа

    33 2 Отговор
    БайИздън няма да уважи новия крал,защото се мисли за най-големия крал в Света. Деменция,какво да се направи?!
  • 24 фасони

    28 3 Отговор
    Голям байрям се вие и събират краварски-крадци,eвроовчари ! На панаира туш ще бъде двойката Чарли-катъра и усурканата Камила с ленти же не па !
  • 25 НоУвини

    36 2 Отговор
    Отваряш рано сутрин новините и те лъхва на застояла старческа смрад!
    И кафето ми се отпи.
  • 26 Механик

    32 2 Отговор
    "Джо Байдън няма да уважи новия крал"
    Няма да го УВАЖИ, понеже вече не му става на Байдън. Байдън обича да го уважават малки момченца.

    Коментиран от #35

  • 27 77777

    32 2 Отговор
    Тоя докато го коронасят ще хванат да умрат и двамата папардаци 🤣
  • 28 Ангел лудия

    32 1 Отговор
    тази дърта Склероза , ще унищожи света
  • 29 Винкело

    33 2 Отговор
    Брейиии... Коронация. Телевизиите ще ни скъсат от преки предавания, коментари от мястото на събитието, анализи на бъдещето, значението й за световните процеси... Както когато се спомина майка му.
  • 30 какво се чудите

    27 2 Отговор
    На деменцията не му харесвала камилата . А и замъка там пълен с призраци.
  • 31 Уса

    26 1 Отговор
    Скоро мумията ще пътува само до тоалетната с помоща на санитари
  • 32 бай Иван

    38 1 Отговор
    За него и ставането от леглото е много изтощително. За него пътуванията са изтощителни но да прави мизерии в света не му е никак ама никак изтощително. Я му кажете ,че има нова далавера в Украйна и е хукнал на секундата.
  • 33 Блез Паскал

    18 2 Отговор
    МумиАтасе страхува от любовта на народа на Англия!
  • 34 ЧЕ КОЙ ГО Е КАНИЛ ?

    30 0 Отговор
    БОКО И КИРО СЪЩО НЕ СА КАНЕНИ ВЪПРЕКИ ГОЛЕМИТЕ ИМ ПРИНОСИ КЪМ КРАДЕНЕТО !
  • 35 Хахаха

    2 37 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Говориш за оня Дъртак Епилирания ,
    Който целува момченца по коремчетата .
    Хаха в Бункера какви ли ги върши Кремълския Педко.
    Такива изроди като Путлер , Господ ги мъчи преди да гу прибере .
    Сталин е умрял в страшни мъки , това го чака и Кремълския Педко .

    Коментиран от #47, #54

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Само потвърждава

    16 3 Отговор
    Това само потвърждава,че в САЩ водеща тенденция е тунингованият марксизъм и антихристиянски глобализъм. Неотроцкистите и жендърите за пореден път торпилират традиционните ценности. Левечарите в САЩ държат за топките Байдона. Преди това левичарите пробутаха вируса Меган Маркъл и каквото можа този вирус успя да ерозира британските традиции.
  • 39 ФАКТ

    38 1 Отговор
    В УКРАЙНА ХОДИ НЯКОЛКО ПЪТИ, ЗА ДА ПРИКРИЕ ПРЕ...СТЪП...НИТЕ ДЕЯНИЯ НА СИНА СИ! ЗА ТАМ НЕ БЕШЕ ЛИ СТАР? НЕЩО НЕ ВЪРВЯТ ТЕЗИ ОПРАВДАНИЯ!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Джо памперса отсвири

    25 2 Отговор
    англето Чарлс и няма да ходи да си играе на крале и кралици. Предпочита да си подремва в къщи
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 случаен

    23 0 Отговор
    ами не знае,че има нов крал,за него елизабет е жива
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тодор Младенов

    9 7 Отговор
    Не това е причината, а това, че комунистите не харесват благородници.
  • 46 Орт

    4 2 Отговор
    Мегън не дава.
  • 47 Опааа

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Хахаха":

    Тихо вееее СО п ОЛ!
  • 48 Последния Софиянец

    17 0 Отговор
    Бай Дън няма да уважи новия англииски крал ,защото няма физическата възможност.Но пък самият той беше уважен от президента Джууленски подобаващо и от тогава не страда от за5ек.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Голяма

    19 0 Отговор
    мъка ми легна на сърцето, че алцхаймера няма да "уважи" новия крал...
  • 51 Смех 😆🤡🤣

    13 0 Отговор
    Как да отиде Чарлс капитулира пред Германция а Китай основен противник на Сащ прави шушу мушу с Берлин
  • 52 Комплексиран икстеншън

    15 0 Отговор
    Формално,дефакто и юридически САЩ са независими от Британия,обачееее... Обаче културно-исторически и цивилизационно САЩ са си просто икстеншън на Британия. И тоя комплекс за малоценност си ги тресе още от основаването им. Тоя отказ трябва да е сигнал за всички монархии по света - САЩ са комплексари и най-лошото...,те са атентаторите на традициите и всички предишни достижения на човешката цивилизация. Каквото могат... го правят - жендърци,многополовци,отмяна на моногамнато семейство,отмяна на двата пола,отмяна на религията,отмяна на културата...Те наистина са строители на Прекрасния нов свят на Олдъс Хаксли и на 1984г. на Джордж Оруел.
  • 53 Реалност

    13 0 Отговор
    Джо предпочита да си говори с невидимия Чарлз I:)
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 бай Иван

    12 1 Отговор
    На 6 май няма да гледам телевизия, а ще наблегна на ярешкото /че е по-евтино от агнешкото/, щото Петя Дикова цял ден ще ни залива с директни предавания от мястото на събитието . По селата щели да изкарат телевизорите на двора всички да станат съпричастни с избирането на новият ни крал. Ще се провеждат преки пресконференции с разплакани българи от историческото събитие . Само дано да няма хора получили инфаркти от вълнение. От ромските махали подготвяли отворено писмо да канят новият крал на някоя венчавка та белким кярат нещо и те от събитието.
  • 56 КОНСТИТУЦИЯ на Република България

    2 0 Отговор
    Конституция на Република България Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на
    вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата
    съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните
    вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
    (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу
    националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата
    и свободите на други граждани.
  • 57 Бойко Методичния

    10 0 Отговор
    Аз също нема да одя, нямам инструкция.. покана иначе имам, но инструкция още не. Ристаки Ристюту ша оди май с Бащицата си Ром КостоФ и Марто Фъфлев, Танас ще влачи куфарете.. Голямо кино. ДъйБъ пак са саумясаха с ПъПъ-тата да обуят един Шоропогашник, но се чу за голямо неРазумно-ехтене между Асенчо и Ристю-Ристакито - то ще лъсне след като неуспеят да се онодать около 20 Април. Чакам продължение на ГРЕБовата АГОНИЯ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 пенко

    5 0 Отговор
    " ПАТРИОТЪТ " --- " ПАТРИОТЪТ " --- " СМЕЛО СЪРЦЕ " - БАЙДЪН - " СМЕЛО СЪРЦЕ " - !?!?!?!?
  • 60 ТеГе

    4 0 Отговор
    Еми ... щом е крал?
  • 61 Натъжен

    2 0 Отговор
    Как тъй няма да го уважи,бе ?!Ам че нали те са дупе и гащи ?
  • 62 Анонимен

    2 0 Отговор
    Този го гони артерията
  • 63 Анонимен

    3 0 Отговор
    Сигурно се напикава че ме може да отиде
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 всички в обора

    1 0 Отговор
    Тази информация му липсва в чипа .
    Уж казват , че са велика държава , а света им се подхилква с тази кукла на конци !