Отидете към основна версия

1 134 26

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас протяга ръка към гей обществото

  • гърция-
  • гей сватби-
  • алексис ципрас-
  • еднополови бракове

Алексис Ципрас, който оглавява основната лява опозиционна партия "Сириза", заяви, че неговото правителство ще предостави на еднополовите двойки законното право да сключват брак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на гръцката опозиция и председател на "Сириза" Алексис Ципрас обеща да узакони еднополовите бракове с пълни родителски права, ако спечели парламентарните избори следващия месец, с което Гърция ще стане първата страна с преобладаващо православно християнство, която ще направи това, обобщи "Та Неа".

Алексис Ципрас, който оглавява основната лява опозиционна партия "Сириза", заяви, че неговото правителство ще предостави на еднополовите двойки законното право да сключват брак.

"Най-накрая дойде моментът, победата на нашата партия ще ... означава пълни права за двойките, независимо от техния пол", каза Ципрас в записано видеопослание на събитие, организирано от младежкото крило на неговата партия в понеделник и публикувано в интернет във вторник.

Ципрас заяви, че Гърция трябва да приеме препоръките, направени в резолюция, приета от Европейския парламент през 2021 г., в която се настоява държавите - членки на ЕС, да хармонизират напълно правата на еднополовите двойки с тези, предоставяни в по-широк план.

Еднополовите бракове са признати в по-голямата част от Западна Европа, но не и в Италия и Гърция, където съществуват граждански партньорства, както и в повечето други членове на ЕС в Източна Европа.

48-годишният Ципрас отправя предизвикателство към дясноцентристкия министър-председател Кириакос Мицотакис на изборите на 21 май. Той изостава в проучванията на общественото мнение въпреки намаляването на преднината на консерваторите през последните седмици след смъртоносната железопътна катастрофа.

Миналата година приключи строгият финансов контрол върху кредиторите от Европейския съюз, които отпускаха спасителни заеми, а предизборната битка досега се фокусираше главно върху социални въпроси, които включват обещанието на министър-председателя от миналата седмица да разшири стената по гръцко-турската граница, за да не се допускат мигранти.

Срещу съпротивата на Гръцката православна църква и политическите консерватори еднополовите граждански съюзи бяха легализирани през 2015 г. при предишното правителство, ръководено от Ципрас.

ЛГБТ групите в Гърция отдавна водят кампании за това членовете на техните общности да имат пълни семейни права и се стремят към по-строго прилагане на антидискриминационните закони.

В годишния доклад за правата на човека на Държавния департамент на САЩ се оценяват високо усилията на властите за справяне с насилието и дискриминацията, но се добавя, че нападенията срещу ЛГБТ лица продължават.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: