Отидете към основна версия

1 502 10

Спасиха стотици мигранти

  • италия-
  • мигранти-
  • малта-
  • полиция

Италианската брегова охрана оказа помощ на риболовен кораб с 600 бежанци на борда

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Италианската брегова охрана е оказала помощ на рибарска лодка край Малта с около 600 мигранти на борда, съобщи ANSA. Спасителните операции са се провели при трудни метеорологични условия на около 170 мили южно от бреговете на Сицилия, където ще бъдат доставени мигрантите.

Според Министерството на вътрешните работи на републиката от началото на годината почти 33 000 души са пристигнали в Италия по море, а през 2022 г. за същия период (януари-април) - над 8000. На 11 април италианското правителство обяви извънредно положение поради наплива от мигранти и трудностите, които изпитват южните райони при приемането им. Съответното решение включва отпускането на 5 млн. EUR за шест месеца.

Италианското правителство се ангажира с борбата срещу нелегалната миграция, главно чрез потискане на незаконния трафик. Освен това Рим възнамерява да работи със страните на произход на мигрантите, а също така очаква конкретни отговори от ЕС. Въпросът за единна линия на миграционната политика вече е отложен. Той ще бъде обсъден, както се очаква, едва на срещата на върха на общността през юни.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: