Отидете към основна версия

710 3

Подкрепата за японския премиер нараства

  • фумио кишида-
  • япония-
  • премиер-
  • подкрепа-
  • политики

Политиките му остават непопулярни, става ясно от проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подкрепата за правителството на японския премиер Фумио Кишида нараства, но политиките му, като например идеята за нова система за грижа за децата, остават непопулярни, става ясно от социологическо проучване, направено през уикенда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В събота Кишида бе евакуиран при своя проява в Западна Япония, след като бе замерен с бомбичка. Макар японският лидер да остана невредим, случаят събуди спомена за атаката, при която през юли миналата година бе ранен смъртоносно бившият премиер Шиндзо Абе.

От проучването, извършено от телевизия ANN в събота и неделя, става ясно, че 45,3% от анкетираните подкрепят правителството на Кишида, което е с 10,2 процента повече, ако сравним с предходния месец.

Около 80% от анкетираните обаче не смятат, че плановете на правителството за нова система за грижа за деца ще решат проблема с ниската раждаемост, а около 60% са против финансирането на тази система посредством увеличаване на данъчното бреме.

Високопоставен представител на управляващата партия в Япония заяви пред Ройтерс на 13 април, че се планира Япония да похарчи около 5 трилиона йени за новия план, като не е изключено емитирането на нови държавни облигации.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: