Отидете към основна версия

789 8

Спасените стотици мигранти край Сицилия вече са в Италия

  • италия-
  • катания-
  • сицилия-
  • мигранти-
  • лодка-
  • спасени

Близо 600 души бяха извадени от бедстваща рибарска лодка

Снимка: ЕПА-архив

Италианската брегова охрана е свалила на брега около 500 мигранти, спасени от лодки в Средиземно море, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Рано вчера сутринта около 200 души пристигнаха на пристанището на град Катания на източния бряг на Сицилия с кораб на бреговата охрана. Малко преди това около 300 души са слезли от кораб на италианските военноморски сили на пристанището на сицилианския град Аугуста.

Общо около 600 души бяха спасени вчера от бедстващо положение в морето от бреговата охрана. Те са се намирали на рибарска лодка и са били прибрани от район, разположен югоизточно от Сицилия в малтийската зона за търсене и спасяване при трудни метеорологични условия. Около 100 спасени души вече бяха свалени на брега в Катания снощи от кораб на Фронтекс.

По данни на италианското вътрешно министерство над 32 700 души са достигнали Италия с лодки тази година. Миналата година по това време те са били около 8400 души.

Миналата седмица италианското правителство обяви извънредно положение в страната, позовавайки се на големия брой мигранти, пристигащи през Средиземно море през последните седмици.

На фона на конфликтите, репресиите и последиците от климатичната криза в родните им страни хора от цяла Африка, Близкия изток и Азия, които се надяват да намерят по-добър живот в ЕС, всяка година се опитват да достигнат блока, често при много опасни условия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: