18 Април, 2023 05:04 788 8

Спасените стотици мигранти край Сицилия вече са в Италия

  • италия-
  • катания-
  • сицилия-
  • мигранти-
  • лодка-
  • спасени

Близо 600 души бяха извадени от бедстваща рибарска лодка

Спасените стотици мигранти край Сицилия вече са в Италия - 1
Снимка: ЕПА-архив

Италианската брегова охрана е свалила на брега около 500 мигранти, спасени от лодки в Средиземно море, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Рано вчера сутринта около 200 души пристигнаха на пристанището на град Катания на източния бряг на Сицилия с кораб на бреговата охрана. Малко преди това около 300 души са слезли от кораб на италианските военноморски сили на пристанището на сицилианския град Аугуста.

Общо около 600 души бяха спасени вчера от бедстващо положение в морето от бреговата охрана. Те са се намирали на рибарска лодка и са били прибрани от район, разположен югоизточно от Сицилия в малтийската зона за търсене и спасяване при трудни метеорологични условия. Около 100 спасени души вече бяха свалени на брега в Катания снощи от кораб на Фронтекс.

По данни на италианското вътрешно министерство над 32 700 души са достигнали Италия с лодки тази година. Миналата година по това време те са били около 8400 души.

Миналата седмица италианското правителство обяви извънредно положение в страната, позовавайки се на големия брой мигранти, пристигащи през Средиземно море през последните седмици.

На фона на конфликтите, репресиите и последиците от климатичната криза в родните им страни хора от цяла Африка, Близкия изток и Азия, които се надяват да намерят по-добър живот в ЕС, всяка година се опитват да достигнат блока, често при много опасни условия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    20 1 Отговор
    И това е новина ,която е повод за гордост ли? Дали останалото все още европейско население да не се изнася към Африка, защото ми се струва, че черния континент се е преместил в Европа. Вярно ,че тези коментари едва ли имат значение ,но защо за бога на тези паразити лодките "бедстват"все край бреговете на Европа, а не се случва край бреговете на Африка, явно там не ги спасяват и как на спасителите не им прави впечатление, че спасяват 99% мъжки паразити.

    Коментиран от #6

  • 2 Журналист?Не!Американски пампе

    10 3 Отговор
    Небръснатият третокласник може ли да ми обясни каква е тази климатична криза?Сахара-пустиня с големината на Европа,Да не би да искаш да кажеш,че преди десетина години е имало обилни валежи?Основният проблем,който се крие от западната преса е европейската колонизация,която е продължила вековеАко мине облак марокански скакалци ще унищожи реколтата!Но европейският колонизатор ще унищожи и реколта,и руда,и нефт,и газ и всичко

    Коментиран от #8

  • 3 Гошо

    9 1 Отговор
    "Миналата седмица италианското правителство обяви извънредно положение в страната," и като обяви това извънредно положение какво от 8000 станаха на 30 000 емигрантите

    Коментиран от #5

  • 4 Мето

    16 0 Отговор
    Италия е на път да стане най- циганската държава с тея безброй мигранти прииждащи ежедневно.
  • 5 Ще има и още

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гошо":

    И аз се чудя какво точно означава това "извънредно положение " по италиански ? Там на власт дойдоха поредните популисти с гръмки приказки за запазването "националните ценности". И тъй като очевидно нищо не могат да направят обявяват "извънредно положение " , на което не можеш му разбра смисъла.
    И тук в България едни такива са се устремили към властта с идеята след още един - два избора да са първа сила. А когато това се случи ? Ами нищо няма да се промени, ще си имаме и тук нищо не значещо "извънредно положение ".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво на Сорос

    3 0 Отговор
    И този път успя с огромното си сърце и корабите си!
  • 8 Нали масово

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Журналист?Не!Американски пампе":

    се освободиха през 60-те години на миналия век, скачаха като маймуни от радост, а сега някои по-стари си спомнят с носталгия за тия времена. Не може 500мил Европа да подслони 1,3млрд. африканци, 1,2 млрд. араби и още толкова азиатци. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, кола, пари всеки месец без да работи. След време същия с няколко жени и 15 деца.
Новини по държави: