Отидете към основна версия

699 4

Турция предлага да бъде домакин на преговори между враждуващите страни в Судан

  • турция-
  • ердоган-
  • преговори-
  • судан

Заяви турският президент

Източник: БГНЕС

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, и командващият редовната суданска армия, генерал Абдел Фатах ал Бурхан, проведоха днес разговор по телефона, съобщиха от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Двете страни обсъдиха ситуацията в Судан, както и евакуацията и осигуряването на безопасността на турските граждани в страната, предаде БТА.

Ердоган изрази загрижеността си за нарастващия брой жертви и ранени в боевете между паравоенните формирования на Силите за бърза подкрепа (СБП) и суданската армия, и предложи Турция да бъде домакин на евентуални мирни преговори.

Ако страните решат да започнат всеобхватни преговори, Турция е готова да бъде домакин на тези преговори, а Анкара ще продължи да работи в контакт с ООН, за да гарантира, че спешните хуманитарни нужди на суданския народ ще бъдат удовлетворени, заяви Ердоган на Ал Бурхан.

Двамата разговаряха също за процеса на евакуация и сигурността на турските граждани в Судан.

След сблъсъците в столицата Хартум, Турция реши да прехвърли персонала на своето посолство в Порт Судан поради съображения за сигурност. На 7 май обаче служебният автомобил на турския посланик в Судан беше обстрелван по време на прехвърлянето на персонала на посолството, въпреки че и двете страни бяха информирани.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: