Last news in Fakti

9 Май, 2023 13:07 691 4

Турция предлага да бъде домакин на преговори между враждуващите страни в Судан

  • турция-
  • ердоган-
  • преговори-
  • судан

Заяви турският президент

Турция предлага да бъде домакин на преговори между враждуващите страни в Судан - 1
Източник: БГНЕС

Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, и командващият редовната суданска армия, генерал Абдел Фатах ал Бурхан, проведоха днес разговор по телефона, съобщиха от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Двете страни обсъдиха ситуацията в Судан, както и евакуацията и осигуряването на безопасността на турските граждани в страната, предаде БТА.

Ердоган изрази загрижеността си за нарастващия брой жертви и ранени в боевете между паравоенните формирования на Силите за бърза подкрепа (СБП) и суданската армия, и предложи Турция да бъде домакин на евентуални мирни преговори.

Ако страните решат да започнат всеобхватни преговори, Турция е готова да бъде домакин на тези преговори, а Анкара ще продължи да работи в контакт с ООН, за да гарантира, че спешните хуманитарни нужди на суданския народ ще бъдат удовлетворени, заяви Ердоган на Ал Бурхан.

Двамата разговаряха също за процеса на евакуация и сигурността на турските граждани в Судан.

След сблъсъците в столицата Хартум, Турция реши да прехвърли персонала на своето посолство в Порт Судан поради съображения за сигурност. На 7 май обаче служебният автомобил на турския посланик в Судан беше обстрелван по време на прехвърлянето на персонала на посолството, въпреки че и двете страни бяха информирани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сибирски крепостен

    3 6 Отговор
    На всяко гърне и мерудия. Да не стане от толкова тарикатлък от двата стола та на инфлационният.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Не се притеснявай

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сибирски крепостен":

    Накрая всички сядат на неговия стол....ако им предложи. Ако ли не сядат на миндерчето. Ако не вярваш питай Урсулата
  • 3 И там искаш да въртиш далавера, Ердо

    1 6 Отговор
    ама си отиваш много скоро от властта
  • 4 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сибирски крепостен":

    Според непосветените е така ! Судан е бивша територия от Османската империя и Турция там не е "На всяко гърне мерудия" ! Такива ходове на Ердоган напомнят на експлоататорите и колонизаторите че техният "Рай" и "Изворът на благаденствие" свърши и че е време за "Видов ден" и разплащане !... Нали затова го рисуват като "Дявол" по медиите си и му бесят и горят чучелото му по площадите на Европа ?!...
Новини по държави: