Отидете към основна версия

1 695 11

ЕП реже наполовина големите пенсии на евродепутатите

  • европарламент-
  • евродепутати-
  • пенсии

В опит да предотврати срива на скъпата пенсионна схема и да избегне финансирането ѝ с пари от европейските данъкоплатци

Източник: Shutterstock

В опит да предотврати срива на скъпата пенсионна схема и да избегне финансирането ѝ с пари от европейските данъкоплатци, Европейският парламент взема решение да намали наполовина големите пенсии на бившите членове на Европарламента. Това съобщава европейската редакция на "Политико".

Над 900 души, включително бивши евродепутати, сред които и привърженици на Брекзит, както и няколко настоящи еврокомисари, продължават да получават значителни месечни плащания от допълнителния пенсионен фонд на Парламента. Въпреки че схемата за пенсиониране беше затворена за нови участници през 2009 година след две десетилетия на функциониране, се очаква фондът да изчерпи средствата си до началото на 2025 година.

На закрито заседание в понеделник, най-високопоставените депутати от ЕС, отговарящи за финансите на институцията, се съгласиха да намалят плащанията на бенефициентите с 50 процента, да повишат възрастта за получаване на пенсия от 65 на 67 години, да замразят годишното увеличение на плащанията, свързано с инфлацията, и да предложат на повече бенефициенти еднократна възможност за отказ от схемата.

Това решение вероятно ще удължи живота на фонда до втората половина на 2027 година и ще намали финансовата дупка от 310 милиона евро до около 86 милиона евро. Така се отлага окончателното решение дали да се допусне фалитът на схемата или да бъде спасена с пари от данъкоплатците след изборите за Европейски парламент през 2024 година, цитира news.bg.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: