Last news in Fakti

23 Май, 2023 11:24 1 692 11

ЕП реже наполовина големите пенсии на евродепутатите

  • европарламент-
  • евродепутати-
  • пенсии

В опит да предотврати срива на скъпата пенсионна схема и да избегне финансирането ѝ с пари от европейските данъкоплатци

ЕП реже наполовина големите пенсии на евродепутатите  - 1
Източник: Shutterstock

В опит да предотврати срива на скъпата пенсионна схема и да избегне финансирането ѝ с пари от европейските данъкоплатци, Европейският парламент взема решение да намали наполовина големите пенсии на бившите членове на Европарламента. Това съобщава европейската редакция на "Политико".

Над 900 души, включително бивши евродепутати, сред които и привърженици на Брекзит, както и няколко настоящи еврокомисари, продължават да получават значителни месечни плащания от допълнителния пенсионен фонд на Парламента. Въпреки че схемата за пенсиониране беше затворена за нови участници през 2009 година след две десетилетия на функциониране, се очаква фондът да изчерпи средствата си до началото на 2025 година.

На закрито заседание в понеделник, най-високопоставените депутати от ЕС, отговарящи за финансите на институцията, се съгласиха да намалят плащанията на бенефициентите с 50 процента, да повишат възрастта за получаване на пенсия от 65 на 67 години, да замразят годишното увеличение на плащанията, свързано с инфлацията, и да предложат на повече бенефициенти еднократна възможност за отказ от схемата.

Това решение вероятно ще удължи живота на фонда до втората половина на 2027 година и ще намали финансовата дупка от 310 милиона евро до около 86 милиона евро. Така се отлага окончателното решение дали да се допусне фалитът на схемата или да бъде спасена с пари от данъкоплатците след изборите за Европейски парламент през 2024 година, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    14 0 Отговор
    трябва !!!
  • 2 Въйй

    19 0 Отговор
    Сега всички пенсионирани европейски дупедати ша умрат беднички и гладнички
  • 3 Зеленски съм - дай очень паре, чаршаф

    20 2 Отговор
    Мисля, че няма да се вземе решение за орязване на евродупетатските пенсии с 50%, а просто дупката от 310 млн.евро ще бъде запълнена с парите на данъкоплатците. Някой някъде е вдигнал патардия, но пак ще излезнат сухи от водата.
    Друг е въпросът, че изобщо не се споменава колко аджеба е една "скромна" евродупетатска пенсия.
    Това са легални, узаконени крадци.
  • 4 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 1 Отговор
    Когато започнаха реформите около десети ноември се чуваха същите лозунги Америка ще ни помогне Германия ще ни направи високотехнологични предприятия От руснаците нищо не става Тогава ни излъгахте Сега пак лъжете
  • 5 Абе всичко да им се изреже!

    15 1 Отговор
    Тези паразити нямат никаква, абсолютно никаква полезна функция за хората в Европа! Защо даже и да получават изобщо някакви пари?
    Да се изгонят всичките и това да се разформирова! Не ни трябва някаква наддържавна структура, която ИЗОБЩО НЕ сме избирали, НО имала право да ни прокарва закони и да ни управлява? Да ни налагат какво ли не? ЕС не стана нормална европейска организация от НЕЗАВИСИМИ европейски страни. Тези прекалиха и за това ще се разпадне! Подобно на социализма - идеята беше много добра, но основно сгрешиха в практическото й прилагане!
    Не ни върши повече никаква работа!
  • 6 ЕВРОНЮЗ

    12 0 Отговор
    😂😂😂😂 Я напишете какви пенсии получават..??? Ако не знаете ще ви помогна. Списание ЕСПРЕСО от 2011 година.. Един такъв паразит получава най малко три пенсии. Една от трудовия стаж който има в родината си... Една като депутат когато е бил в родния парламент.. И една от Евро парламента... Общата сума стига около 20 000 € на месец. Като на Марио Драги е към 40 000 €.. Ако има желаещ за точната информация моля да остави е-мейл.
  • 7 не видйт се конкретни цифри

    5 1 Отговор
    преди 25 години при пенсиониране на една главна директорка,или как се води там тая/най-главната/главния на Европ.банка по медиите излезе размер на пенсията й.Това предизвика бръм в кошера/негодуване демек.Тогава евро намаше.Цените беха други.Стойността на нац.валути друга.
    Некак си мноо мъгливо тука се процедира.Проценти,тва-онова,алабалистики.Кво стаа в тоо Евросъюз.Мноо нередовни пенизи/недемократични,а?Крият ги своите хора по колко им бецалят пенсия.Как ви се види,а?Пълна мошенгия ли да кажем.
  • 8 Мдаа

    5 0 Отговор
    12 -ти пакет санкции,няма ли!? Сега европенсионерите да подхванат Урсула и Жозеп,времето им свърши!
  • 9 Фонда

    7 0 Отговор
    за мир в ЕС прключи,наред е пенсионния фонд на ЕС! Отива от зле, по зле!
  • 10 Тези даже и една

    4 0 Отговор
    българска пенсия от 370 лева не са заслужили! С какво? Висяли са по етажите на Брюксел и са се мотаели натам, насам. Големите корпорации им предоставят доста добре платени "консултанти", които им пишат всичките "закони", "правила" и "разпоредби"! Тези само са там, да ги "въведат" с "гласуване" - легализират и да станат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за целия съюз! Ясно е, какви интереси имат компаниите и техните свръхбогати собственици! Разните фарма-гиганти, банкерите и т.н.. Е, за какво НИ е такава ПРОДАЖНА СТРУКТУРА? 99% от европейците са излъгани така! Не е нито демократично, нито по някакви нормални правила! Чист обир и хитро скроен план по обогатяване само на едни, за сметка на огромната маса!
    Видяхме, какво стана с "великата хрема"! Някаква неизбирана акушерка, на своя глава "сключва договори" от името на ВСИЧКИ СТРАНИ на съюза и при това си присвои милиарди! И изобщо до сега никакви наказания? Напълегална КОРУПЦИЯ! Пък тези и дебели пенсии искали? Търтеи и паразити!
  • 11 Вирус

    3 1 Отговор
    Хаха прах в очите на стадото
Новини по държави: