Отидете към основна версия

1 896 12

Всяко трето фламандско момиче е било жертва на сексуално агресивно поведение

  • белгия-
  • фламандско момиче-
  • жертва -
  • сексуално агресивно поведение-
  • сексуално насилие

Проучването сочи, че 26% от фламандските младежи съобщават, че са били докосвани по непристоен и нежелан начин поне веднъж през 2022 г., което е забележително увеличение спрямо 18,9% през 2018 г. Всяко трето момиче е съобщило за сексуално трансгресивно поведение

Снимка: Shutterstock

Проучване сред подрастващите във Фландрия показва, че през 2022 г. едно на всеки три фламандски момичета на възраст между 11 и 18 години поне веднъж е било докосвано по непристоен начин, предаде белгийската новинарска агенция Белга. Проучването, в което са интервюирани 20 000 младежи във Фландрия, показва също така забележителен спад в използването на презервативи и контрацептивни медикаменти.

Проучването сочи, че 26% от фламандските младежи съобщават, че са били докосвани по непристоен и нежелан начин поне веднъж през 2022 г., което е забележително увеличение спрямо 18,9% през 2018 г. Всяко трето момиче е съобщило за сексуално трансгресивно поведение (поведение при което се нарушават обществените норми – бел. ред.), а сред 17- и 18-годишните този дял е нараснал до 49%, в сравнение с 25% през 2018 г.

Не е ясно дали има действително увеличаване на случаите на трансгресивно поведение, казва Борис Кройсерт, говорител на „Сенсоа“ (Sensoa) - фламандски център за сексуално здраве. Той казва, че "повишената дискусионност" на сексуално трансгресивното поведение може да е изиграла определена роля за тези резултати.

Според фламандския министър на социалните грижи Хилде Кревиц гражданите трябва да останат бдителни. "По-голямата готовност за обсъждане на трансгресивното поведение е важна, за да могат младите хора да почувстват, че могат да предприемат стъпката да съобщят за него", каза Кревиц.

Спад в употребата на контрацептиви

Проучването разкрива и забележителни промени в честотата на употреба на контрацептиви. Използването на презерватив по време на първия сексуален контакт е спаднало от 72,4% през 2018 г. до 64,3% през 2022 г. Миналата година 61,9 процента от младежите са съобщили, че използват контрацептивни медикаменти, което е спад от 67,5 процента през 2018 г.

Кройсерт казва, че спадът в употребата на презервативи и хапчета може да се дължи на увеличаването на употребата на други контрацептиви, въпреки че това не е било изследвано в проучването.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: