Отидете към основна версия

4 004 11

Върховният лидер на талибаните в Афганистан: Животът на жените в страната се подобрява

  • афганистан-
  • жени-
  • права-
  • живот-
  • лидер-
  • върховен

Заяви Хайбатула Ахундзада

Източник: БГНЕС

Върховният лидер на талибаните в Афганистан разпространи послание, в което твърди, че са предприети необходимите стъпки за подобряване на живота на жените в страната. Тази декларация бе разпространена преди празника Курбан байрам на пет езика.

След придобиването на властта през август 2021 г., след като силите на САЩ и НАТО се изтеглиха от Афганистан, талибаните забрани на жените да участват в обществения живот и да работят, а образованието на момичетата беше силно ограничено.

В изявлението си Върховният лидер, Хайбатула Ахундзада, посочва, че Ислямското емирство на Афганистан е предприело конкретни мерки за освобождаване на жените от множество традиционни потисничества, включително принудителните бракове, и че са били "защитени" техните права съгласно шериата.

В текста се казва: "Бяха предприети необходимите действия за подобряване на положението на жените като част от обществото, за да им се осигури комфортен и благополучен живот в съответствие с ислямския шериат."

Ахундзада заявява, че скоро ще изчезнат негативните аспекти от предишната 20-годишна окупация, свързани с носенето на хиджаб и "неправилното ориентиране".

"Статутът на жената като свободно и достойно човешко същество е възстановен, а всички институции са задължени да помагат на жените в осигуряването на права като брак, наследство и други", допълва той.

Ахундзада отново призовава другите държави да спрат да се намесват във вътрешните работи на Афганистан, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: