Отидете към основна версия

981 18

Премиерът на Швеция: Стремим се да влезем в НАТО до следващия месец

  • швеция-
  • нато-
  • премиер-
  • присъединяване-
  • турция

"Но не се знае дали ще успеем"

Източник: БГНЕС

Според информация от Ройтерс, министър-председателят на Швеция, Улф Кристершон, заяви днес, че страната все още има желание да се присъедини към НАТО преди срещата на върха през следващия месец, въпреки че не е сигурен дали ще успее. Тази инициатива е резултат от руската инвазия в Украйна и желанието на Швеция да увеличи своята сигурност след години на военен неутралитет.

Въпреки че Финландия вече стана член на НАТО през април, процесът на присъединяване на Швеция протича по-бавно. Шведското правителство се стреми да се присъедини към алианса преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11 и 12 юли във Вилнюс. Швеция получава силна подкрепа от някои членове на НАТО, включително САЩ, но все още не е получила ратификация от страни като Турция и Унгария.

Улф Кристершон заяви в интервю за телевизия Ес Ви Ти: "Швеция ще стане член на НАТО. Никой не може да гарантира, че това ще се случи във Вилнюс или точно преди Вилнюс, въпреки че това беше нашата цел през цялото време. Това е цел и за всяка друга държава-членка на НАТО."

Една от пречките за присъединяването на Швеция е Турция, която твърди, че Стокхолм прикрива членове на терористични групировки. Турция изисква екстрадицията им като предпоставка за ратификацията на шведското членство. Освен това, Турция изразява недоволство от демонстрациите срещу нея, които се провеждат в Швеция, цитира БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: