Отидете към основна версия

4 354 9

Пхенян: Влизането на американската подводница в пристанище Пусан е ядрен шантаж

  • северна корея-
  • южна корея-
  • пусан-
  • подводница-
  • сащ

Това е много опасна ситуация, която допълнително изостря военното напрежение в региона, заяви севернокорейски представител по отбраната

Влизането на американска ядрена подводница в южнокорейско пристанище за съвместни учения представлява явен ядрен шантаж и доближава ситуацията около Корейския полуостров до критична. Това се казва в разпространено от Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) изявление на севернокорейски представител по отбраната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Това е много опасна ситуация, която допълнително изостря военното напрежение в региона. Опитът на Съединените щати да разположат стратегически ядрени оръжия на Корейския полуостров представлява най-явния ядрен шантаж срещу КНДР и съседните държави, а също така е сериозна заплаха и предизвикателство за мира и сигурността в региона и по света", се казва в изявлението.

Говорителят на министерството на отбраната на КНДР заяви, че ученията на Вашингтон и Сеул с участието на американска ядрена подводница, както и засилените разузнавателни дейности на американската армия около Корейския полуостров, представляват заплаха за суверенитета на КНДР.

На 16 юни американска ядрена подводница, носеща крилати ракети "Томахоук", навлезе в пристанището на южнокорейския град Пусан. Военноморските сили на САЩ и Южна Корея проведоха учение за специални операции.

Говорителят обвини Съединените щати, че нарушават въздушното ѝ пространство, като извършват разузнавателни полети, и предупреди, че макар Пхенян да проявява сдържаност, подобни летателни апарати могат в бъдеще да бъдат свалени.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: