Отидете към основна версия

7 212 204

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало…

  • euvsdisinfo-
  • джеда-
  • русия-
  • дезинформация-
  • руски терористи-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • лъжи-
  • руска пропаганда

Да се всява объркване чрез насищане на пространството с множество различни теми остава високооборотна тактика, използвана в дирижираните от Кремъл кампании

Снимка: EUvsDisinfo

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало… (DENY, DEFLECT, DISTRACT, CONFUSE. REPEAT.)

Да си изсмукваш от пръстите все нови и нови алтернативни реалности не е лесна работа, но пък апаратът на Кремъл не спира да го прави и примери за това тази седмица не липсваха. Измисляха се истории, с които да се обясни защо руската армия предприема систематични атаки срещу украински складове за зърно, пристанища, внимателно подбрани медицински заведения и жилищни райони с цел да увеличи максимално жертвите.

Отричане и отклоняване

Основният трик се състои в отричането и отклоняване на отговорността. Чухме версията на Путин за оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното: че е „по вина на Запада“ и заради „санкциите [на ЕС] върху износа на руски храни и торове“. Такива санкции обаче на практика не съществуват. Сега пък руските държавни медии ни казват, че инициативата била „прикритие за контрабанда на оръжия в Украйна“ и че корабите със зърно се използват „за саботаж“. Всичко това следва добре познатия модел, с който Кремъл си служи от години – натрупване на серия от твърдения, лъжи и всевъзможни манипулативни истории с цел да се отклони вниманието от голата истина: действията на Русия за унищожение на Украйна. Ясно и просто.

Спомнете си класическите примери: незаконното анексиране на Крим с лъжливите рефрени за „без руски войски“ и за „нападения срещу рускоговорящи“; случая с полет MH-17 на малайзийските аеролинии с многото лъжи, използвани за отклоняване на отговорността; както и случилите се по-скоро унищожаване на Мариупол, отричането на клането в Буча и бомбардирането на Краматорск. Списъкът далеч не е изчерпателен. Сега Москва отрича и омаловажава седмиците на непрекъснати руски бомбардировки на цивилни цели в Украйна с реториката „ние удряме само военни цели“. Поредицата достоверни доклади, които непрекъснато се обнародват, свидетелстват за точно обратното.

Срещата в Джеда – омаловажаване и разсейване

Срещата миналия уикенд в Джеда, Саудитска Арабия, на високопоставени служители от повече от 40 държави, включително Китай и Индия, за продължаване на разговорите по Формулата за мир на президента Зеленски, беше посрещната с мълчание от основните руски издания, а коментаторите не спряха да предъвкват наратива за „неуспешната украинска офанзива“ в опит да повдигнат обществения морал.

Официалната руска реакция на срещата в Джеда дойде няколко дни по-късно и демонстрира друг често използван от Кремъл трик: омаловажаване на значението на преговорите и отвличане на вниманието. Примерите включват: „Джеда демонстрира западното имперско отношение към глобалния юг“, „Неуспешна акция на САЩ срещу Русия“, както и водеща статия, повтаряща мантрата на Москва, че няма да има преговори преди Украйна „да приеме новите реалности“ (разбирай: да отстъпи окупираните територии на Русия).

Факт е, че международните срещи са процес, иницииран от Украйна – нещо, което Москва приема трудно, тъй като принципно отрича идентичността на Украйна като държава. Срещата в Джеда помогна светът да разбере по-добре предложението на Украйна за справедлив мир и украинската Формула за мир. Срещата също подчерта световната загриженост за глобалните последици от войната на Путин. Докато Москва се опитва да замъгли темата и говори за какви ли не други неща, участниците в срещата в Джеда обсъдиха редица въпроси от централно значение: глобалната продоволствена сигурност, енергийната сигурност, ядрената безопасност, екологичните последици, хуманитарните въпроси и отвличането на украински деца. Както заявиха лидерите на ЕС, Съюзът подкрепя ключовите принципи и цели на украинската Формула за мир, а скоро предстои и световна среща на върха, посветена на мира. Всяка инициатива за цялостен, справедлив и траен мир в Украйна трябва да се основава на пълното зачитане на нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници.

Тактиката на разсейване на общественото внимание пролича и в интервюто тази седмица на руския външен министър Сергей Лавров за „Международни въпроси“ – издание, известно като рупор на Кремъл. В това интервю Лавров опита да постави акцент върху „стриктното зачитане на националните малцинства“ като фактор в преговорите. Сякаш нямат значение масовото депортиране на цивилни, системното отвличане на деца и непълнолетни, бомбардировките и безцелното унищожаване на Украйна.

Объркване чрез игра с емоциите

Да се всява объркване чрез насищане на пространството с множество различни теми остава високооборотна тактика, използвана в дирижираните от Кремъл кампании. Поредицата от ударни твърдения, разпространени през седмицата, включват: „Незаконен трафик на човешки органи“, „Оръжия, предназначени за Украйна, заливат Полша и Румъния“, „Време е Западът да се съсредоточи върху корупцията в Украйна, тъй като подкрепата за Киев е против интересите на европейските данъкоплатци“, „Разследването на „Северен поток“ пренебрегва Русия и укрива факти“, както и евъргрийна „Полша планира да анексира Западна Украйна“. И преди сме чували всички тези лъжи. Не че повтарянето им ги прави истина… Те са зловещи и не са подплатени с никакви достоверни доказателства.

Ефектът на спящия – да повярваш след време

Проблемът е, че ежедневно изричаните лъжи оставят следа, дори и да се забравят бързо като малки колелца в машината за манипулация. Никой не е имунизиран срещу дезинформацията и това явление се нарича „Ефект на спящия“. Дори човек да знае, че определено твърдение е лъжа и дори тя да е развенчана, в един момент – със закъснение – става склонен да я приеме, след като я е чул повторена много пъти. Дезинформацията оставя следа – все едно хвърляме кал по стена. Част от калта се оттича, но друга част оставя петно. С други думи човек си задава въпроса, дали пък не може да се окаже, че това нещо е истина? Пионерът в изследването на комуникацията от Йейл Карл Ховланд от 1949 г. доказва как пропагандата расте с повторението и как остатъчното послание се запазва дори след като се забрави частта от пропагандата, в която сме имали по-ниско доверие. Този изкривен резултат от убеждаването той нарича „Ефект на спящия“.

Спряхме се на този термин във връзка с по-ранни лъжи, заиграващи се с емоциите на аудиторията – за палежи на религиозни обекти и ужасяващи, но неверни истории за разпъване на кръст. Вижте също примера тук.

В този смисъл говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза миналата седмица пред официалния правителствен вестник „Росийская газета“, че „Украйна е световен лидер в трафика на органи“, твърдейки, че те се отнемат нелегално от деца и от ранени войници. Виждали сме същото нелепо твърдение да се появява в близки до Кремъл издания във връзка с войните в Косово и в Сирия и покрай политическите битки в Грузия. Тук става въпрос за клеветническа кампания, играеща по емоционалната струна с твърдения, за които никога не е имало достоверни доказателства - кампания, използвана за подкопаване на подкрепата за самоотбраната на Украйна срещу агресията на Русия.

За съжаление ефектът проработва, както може да се види например тази седмица, когато водещи сръбски таблоиди разпространиха лъжите на Захарова за трафика на органи с материали по първите си страници. Други медии пък се поддават на манипулациите, че ходът на Русия да блокира Черноморската сделка за зърното нямало да се отрази на продоволствената сигурност – а всъщност вече има около 9% ръст на фючърсните цени на пшеницата.

Още теми в тазседмичния EUvsDisinfo преглед на дезинформацията:

- „ЕС загуби външнополитическата си независимост - вижте Армения“. Не. Мисията на ЕС по ОПСО в Армения е разположена, за да извършва наблюдение по искане на арменското правителство. Фактът, че канадски служител се е присъединил към мисията, е похвална демонстрация на съвместните усилия, която по никакъв начин не оспорва външнополитическата независимост на ЕС. Всъщност това е 13-ият път, в който Канада предоставя принос към мисия на ОПСО на ЕС. Можете да прочетете повече по темата тук.

- „Военните контролират западните медии“. Както се казва, крадецът вика дръжте крадеца. Не, западните страни обикновено оглавяват класациите в световно признатите индекси за медийна свобода, така че това твърдение е класическа кремълска „алабалистика“, целяща да внуши, че „всички са маскари“. От друга страна тук можете да видите колко са потиснати медиите в Русия.

- „Украинските бежанци пренасят контрабандно оръжие и внасят престъпност в Европа“. Това е поредната клеветническа кампания с добре познати послания и без достоверни доказателства, която цели да повлияе на европейското обществено мнение. По-широката ѝ цел е ясна: да се подкопае силната обществена подкрепа за действията на ЕС в отговор на руската инвазия в Украйна. Според изследване на Евробарометър от юни 2023 г., 88% от гражданите на ЕС подкрепят предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната, а 86% подкрепят приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 75% одобряват финансовата подкрепа за Украйна и 72% подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, компании и физически лица.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания