Отидете към основна версия

2 054 5

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"

  • китай-
  • италия-
  • бизнес-
  • сътрудничество-
  • търговия

Тя е единствената държава от Групата на седемте (Г-7), участваща в проекта на Китай

Източник: БГНЕС

Италия, която е единствената държава от Групата на седемте (Г-7), участваща в китайската инициатива "Един пояс, един път" (BRI), сега обмисля да се оттегли от проекта, според потвърдена информация от италианския външен министър, Антонио Таяни, след среща с китайския си колега, Ван И в Пекин.

Китай изрази готовност да продължи работата с Италия по подобряване на търговските и инвестиционни връзки, независимо от възможното оттегляне на Италия от BRI. Представител на китайското министерство на търговията заяви, че Китай желае да работи с Италия за насърчаване на взаимноизгодното сътрудничество, цитира news.bg.

Италия изразява загриженост, че не е извлякла достатъчно ползи от своето членство в BRI, като нейния търговски дефицит с Китай се увеличи значително през последните години. Страната трябва да вземе решение до декември дали да се оттегли официално или членството ѝ в инициативата ще бъде автоматично продължено за още пет години.

Италия изглежда настроена да преговаря за по-ценно стратегическо партньорство с Китай, което може да бъде по-изгодно от участие в BRI. Този подход може да помогне на Италия да удовлетвори своите партньори в Г-7 и да поддържа положителни бизнес връзки с Китай.

Източниците от Китай също се подготвят за конструктивен диалог и се надяват, че въпросът за оттеглянето на Италия от BRI може да бъде решен в бъдеще. Международният форум по инициативата, който ще се проведе в Пекин през октомври, вероятно ще бъде място за по-нататъшни обсъждания по този въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: