Last news in Fakti

7 Септември, 2023 15:57 2 046 5

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"

  • китай-
  • италия-
  • бизнес-
  • сътрудничество-
  • търговия

Тя е единствената държава от Групата на седемте (Г-7), участваща в проекта на Китай

Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път" - 1
Източник: БГНЕС

Италия, която е единствената държава от Групата на седемте (Г-7), участваща в китайската инициатива "Един пояс, един път" (BRI), сега обмисля да се оттегли от проекта, според потвърдена информация от италианския външен министър, Антонио Таяни, след среща с китайския си колега, Ван И в Пекин.

Китай изрази готовност да продължи работата с Италия по подобряване на търговските и инвестиционни връзки, независимо от възможното оттегляне на Италия от BRI. Представител на китайското министерство на търговията заяви, че Китай желае да работи с Италия за насърчаване на взаимноизгодното сътрудничество, цитира news.bg.

Италия изразява загриженост, че не е извлякла достатъчно ползи от своето членство в BRI, като нейния търговски дефицит с Китай се увеличи значително през последните години. Страната трябва да вземе решение до декември дали да се оттегли официално или членството ѝ в инициативата ще бъде автоматично продължено за още пет години.

Италия изглежда настроена да преговаря за по-ценно стратегическо партньорство с Китай, което може да бъде по-изгодно от участие в BRI. Този подход може да помогне на Италия да удовлетвори своите партньори в Г-7 и да поддържа положителни бизнес връзки с Китай.

Източниците от Китай също се подготвят за конструктивен диалог и се надяват, че въпросът за оттеглянето на Италия от BRI може да бъде решен в бъдеще. Международният форум по инициативата, който ще се проведе в Пекин през октомври, вероятно ще бъде място за по-нататъшни обсъждания по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокорчо

    21 8 Отговор
    ПОСЛЕ ЩЕ СЕ МОЛЯТ НА КОЛЕНЕ
  • 2 Редник

    18 8 Отговор
    Всичко може, но тук прозира дългата ръка на чичо Сам. Италия не е под окупация като Германия, но знае ли човек...
  • 3 мдда

    11 9 Отговор
    То и без това китайските стоки са пълни б0 кл уици...

    Коментиран от #5

  • 4 Велев

    8 8 Отговор
    Нека да се включим ние на тяхно място!
  • 5 МММ да

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "мдда":

    За съжаление вече цяла Европа внася огромни количества стока от там.
Новини по държави: