Отидете към основна версия

1 577 4

Над 10% от японците са над 80 години

  • япония-
  • население-
  • застаряващо-
  • работа

Това е част от по-широкия проблем със застаряването на населението в страната

Източник: Shutterstock

Япония се сблъсква със сериозни предизвикателства във връзка със застаряващото си население. Според данни на японското правителство, над 10% от японците са над 80 години. Това е част от по-широкия проблем със застаряването на населението в страната.

Едно от най-важните наблюдения е, че 29,1% от японците са на възраст над 65 години. Този процент се е увеличил спрямо предходната година, когато беше 29%. Япония се описва като държава с най-висок процент възрастни хора в света.

От съществено значение е, че населението в Япония намалява, а средно продължителността на живота на японците продължава да нараства. Това създава предизвикателства във връзка със запазването на икономическия растеж и социалните системи, пише БТА.

Една от последиците от тази ситуация е, че хората работят до по-късна възраст. Над 9 милиона възрастни японци работят, което е 13,6 на сто от активното население. Този фактор означава, че 25% от възрастните хора в Япония работят, което е по-малко от съотношението в други страни като Южна Корея, но повече от САЩ и Франция.

Прогнозите показват, че през 2040 година, възрастните хора в Япония ще представляват 34,8% от цялото население на страната. Този демографски тренд ще има значителни икономически и социални последици и ще изисква решения и иновации, за да се справи с предизвикателствата, свързани със застаряването на населението.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: