Last news in Fakti

18 Септември, 2023 11:09 1 505 4

Над 10% от японците са над 80 години

  • япония-
  • население-
  • застаряващо-
  • работа

Това е част от по-широкия проблем със застаряването на населението в страната

Над 10% от японците са над 80 години - 1
Източник: Shutterstock

Япония се сблъсква със сериозни предизвикателства във връзка със застаряващото си население. Според данни на японското правителство, над 10% от японците са над 80 години. Това е част от по-широкия проблем със застаряването на населението в страната.

Едно от най-важните наблюдения е, че 29,1% от японците са на възраст над 65 години. Този процент се е увеличил спрямо предходната година, когато беше 29%. Япония се описва като държава с най-висок процент възрастни хора в света.

От съществено значение е, че населението в Япония намалява, а средно продължителността на живота на японците продължава да нараства. Това създава предизвикателства във връзка със запазването на икономическия растеж и социалните системи, пише БТА.

Една от последиците от тази ситуация е, че хората работят до по-късна възраст. Над 9 милиона възрастни японци работят, което е 13,6 на сто от активното население. Този фактор означава, че 25% от възрастните хора в Япония работят, което е по-малко от съотношението в други страни като Южна Корея, но повече от САЩ и Франция.

Прогнозите показват, че през 2040 година, възрастните хора в Япония ще представляват 34,8% от цялото население на страната. Този демографски тренд ще има значителни икономически и социални последици и ще изисква решения и иновации, за да се справи с предизвикателствата, свързани със застаряването на населението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джеймс

    3 1 Отговор
    И защо това трябва да ме притеснява Джон
  • 2 Какво показва това?

    1 0 Отговор
    Тези, които са над 80 г. днес, са родени преди 1943-та година!
    НО, 1945-та година в Япония бяха хвърлени две атомни бомби, огромни разрушениа, радиация...?
    Еми, които са оцеляли тогава, са станали силно издръжливи и калени? Щом даже и след радиацията, са стигнали над 80% и още си карат?

    Коментиран от #3

  • 3 жилязна

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Какво показва това?":

    Логика тия около Чернобiьл ще изкарат най малко до 153 и половина
  • 4 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Японците докато станаха 130 млн взеха та станаха 125 млн и ще се стопят повече откокото е общото население на двете малки корей, 30% са пенсионери а 10% са твърде стари и това е само сега, и при условие че има огромен спад в раждаемостта и започна и смъртността а и най вече почнаха имигрантите да нализат там и до 100 г ще имаме остров в Азия с името малка нова нигерия
Новини по държави: