Отидете към основна версия

8 620 57

Продължава скандалът с аплодирания есесовец при визитата на Зеленски в Канада

  • ярослав хунка-
  • есесовец-
  • аплодисменти-
  • канада-
  • зеленски

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота снощи се извини за официалното оказване на почест на Хунка, но не се вслуша в призивите да подаде оставка

Кремъл снощи заяви, че "е възмутително", че украински гражданин, служил в едно от подразделенията на СС на Адолф Хитлер по време на Втората световна война, е бил представен миналата седмица като герой в канадския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Деветдесет и осем годишният Ярослав Хунка на два пъти бе аплодиран на крака от канадските депутати в долната камара на парламента по време на посещение на украинския президент Володимир Зеленски в петък.

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота снощи се извини за официалното оказване на почест на Хунка, но не се вслуша в призивите да подаде оставка.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че този епизод е демонстрирал небрежно отношение към историческата истина и че паметта за нацистките престъпления трябва да бъде запазена.

"Подобно небрежно отношение към паметта е възмутително", каза Песков пред репортери. "Много западни страни, включително Канада, са отгледали младо поколение, което не знае кой срещу кого се е сражавал или какво се е случило по време на Втората световна война. И те не знаят нищо за заплахата от страна на фашизма", добави той.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че инцидентът е изключително тревожен. "Това е нещо, което е дълбоко смущаващо за парламента на Канада и следователно за всички канадци", каза той пред репортери снощи.

Депутати от опозицията призоваха Рота да подаде оставка, но правителството просто предложи да бъдат изтрити коментарите му от официалните стенограми.

Рота представи Хунка като "канадски военен ветеран от украински произход, който се е сражавал през Втората световна война срещу руснаците за украинската независимост" и го нарече "украински герой и канадски герой".

По време на Втората световна война, когато Украйна е част от Съветския съюз, някои украински националисти се присъединяват към нацистките части, защото са виждали в германците освободители от съветското потисничество, посочва Ройтерс.

Хунка е служил през Втората световна война в 14-та Гренадирска дивизия на "Вафен-СС", става ясно от информация от организацията "Приятели на Симон Визентал" - еврейска група за защита на човешките права, която поиска и получи извинение от Рота.

Епизодът се вписва в наратива, популяризиран от руския президент Владимир Путин, че е изпратил армията си в Украйна, за да "демилитаризира и денацифицира" страната, отбелязва Ройтерс. По-рано този месец Путин подчерта, че "местни националисти и антисемити" са изиграли роля в убийството на 1,5 милиона евреи в Украйна по време на Холокоста и заяви, че "това има пряка връзка с днешния ден".

Песков заяви, че Русия води "непримирима борба" срещу фашизма, който "се опитва да се окопити в центъра на Европа, в Украйна".

Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.

Свързани новини