26 Септември, 2023 04:26 8 619 57

Продължава скандалът с аплодирания есесовец при визитата на Зеленски в Канада

  • ярослав хунка-
  • есесовец-
  • аплодисменти-
  • канада-
  • зеленски

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота снощи се извини за официалното оказване на почест на Хунка, но не се вслуша в призивите да подаде оставка

Кремъл снощи заяви, че "е възмутително", че украински гражданин, служил в едно от подразделенията на СС на Адолф Хитлер по време на Втората световна война, е бил представен миналата седмица като герой в канадския парламент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Деветдесет и осем годишният Ярослав Хунка на два пъти бе аплодиран на крака от канадските депутати в долната камара на парламента по време на посещение на украинския президент Володимир Зеленски в петък.

Председателят на Камарата на представителите Антъни Рота снощи се извини за официалното оказване на почест на Хунка, но не се вслуша в призивите да подаде оставка.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че този епизод е демонстрирал небрежно отношение към историческата истина и че паметта за нацистките престъпления трябва да бъде запазена.

"Подобно небрежно отношение към паметта е възмутително", каза Песков пред репортери. "Много западни страни, включително Канада, са отгледали младо поколение, което не знае кой срещу кого се е сражавал или какво се е случило по време на Втората световна война. И те не знаят нищо за заплахата от страна на фашизма", добави той.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че инцидентът е изключително тревожен. "Това е нещо, което е дълбоко смущаващо за парламента на Канада и следователно за всички канадци", каза той пред репортери снощи.

Депутати от опозицията призоваха Рота да подаде оставка, но правителството просто предложи да бъдат изтрити коментарите му от официалните стенограми.

Рота представи Хунка като "канадски военен ветеран от украински произход, който се е сражавал през Втората световна война срещу руснаците за украинската независимост" и го нарече "украински герой и канадски герой".

По време на Втората световна война, когато Украйна е част от Съветския съюз, някои украински националисти се присъединяват към нацистките части, защото са виждали в германците освободители от съветското потисничество, посочва Ройтерс.

Хунка е служил през Втората световна война в 14-та Гренадирска дивизия на "Вафен-СС", става ясно от информация от организацията "Приятели на Симон Визентал" - еврейска група за защита на човешките права, която поиска и получи извинение от Рота.

Епизодът се вписва в наратива, популяризиран от руския президент Владимир Путин, че е изпратил армията си в Украйна, за да "демилитаризира и денацифицира" страната, отбелязва Ройтерс. По-рано този месец Путин подчерта, че "местни националисти и антисемити" са изиграли роля в убийството на 1,5 милиона евреи в Украйна по време на Холокоста и заяви, че "това има пряка връзка с днешния ден".

Песков заяви, че Русия води "непримирима борба" срещу фашизма, който "се опитва да се окопити в центъра на Европа, в Украйна".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Доналд Дък

    14 54 Отговор
    Какво да се прави,в горещата фаза на ВСВ Сталин победи Хитлер,но в последвалата студена фаза Хитлер победи Сталин.
  • 8 Aнние

    65 1 Отговор

    До коментар #4 от "КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА":

    Ами в канадските медии освен времето и ковид 19 новини друго няма.Чети повече и се информирай от други медии.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Всъщност,

    93 3 Отговор
    Атлантистът Трюдо, с неговата либерална партия, успя да унищожи добрият имидж на Канада, граден с векове
  • 11 Трябва ти,

    39 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЯМБОЛИЯ":

    Да се върнеш в 1 ви клас, да се научиш да четеш и пишеш. После трябва да вземеш да прочетеш история, да я научиш и после да пишеш . Тогава няма да ставаш смешен с коментарите си! Това е съвет , не е подигравка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Доналд Дък

    13 33 Отговор
    Да разкажа как Хитлер победи.Той накара СССР сам да се унищожи,армиите на Варшавския договор сами да се обезоръжат и предадат,СИВ сам да се разпусне,социализмът да се откаже от себе си и от идеите си.Остатъците от бившите победители,руснаци и украинци ,да се избиват помежду си,а знаменосци на пречупения кръст да са евреи оттеатрална трупа,която ръководи избиването на руснаците.Европа е колонизирана,в ход е прочистване от излишните хора.
  • 17 Урюрвкос

    69 2 Отговор
    досега против героизирането на фашизма гласуваха в ООНето две държави САЩ и Украйна но вече към тях се залепиха Канада и страните от ЕС включително и България. Това девалвира подвига на истинските герои антифашисти и обезценява загубени десетки милиона живота.

    Коментиран от #28

  • 18 Владимир Владимирович

    32 2 Отговор
    Аз съм виновен.. Накарах канадския ни агент да покани нацист...
  • 19 Грогу

    53 2 Отговор
    Борци за независимост , ама друг път, колко свои са предали и убили за мизерни облаги , да със силните в момента за да не ги убият при някоя наказателна акция на нацистите , които са разстрелвали целите семейства на партизаните . Има сериал точно на тази тема , казва се “Палач“ даже с бг. субтитри ....за жена , която е работила за нацистите и след войната , службите за сигурност я издирват в продължение на повече от 25г. , защото такива престъпления по време на война нямат давност . ...сериалът ме потресе ...правен е за рална личност и събития .....най-дълго издирвания военнопрестъпник в СССР
  • 20 Иво Инджев

    31 2 Отговор
    Аз харесвам това защото съм фашист и расист
  • 21 Ццц

    51 2 Отговор
    До вчерашни приятели, съученици, колеги и съседи са започнали да предават, а после да разстрелват евреите в Украйна с идването на германците. Със същата готовност го направиха с идването на американците 2014 год. Иронията е, че дрогата също с готовност аплодираше дядото нацист, който е възможно дори да е родоначалник на фамилия Наркомански , ако е набарал баба му по сенките в Кривой рог. Това сега ще се изпуска в скандала, но има кадри как Дрогата със специфичната си мазна усмивчица и селските си дрешки аплодира "бореца за независимост на Украйна". За фропиращата неграмотност на населението в Северна Америка е безсмислено да се говори. Но дрогата е учил в съветско училище и трябва да е наясно, че ако руснаците не бяха победили, същият тоя аплодиран дядка щеше да го превърне в озонов слой. И въпреки това пляскаше....
  • 22 Либерастдемокретнески дебил

    36 1 Отговор
    Няма такива 0лигофрeни.
  • 23 Фашизма

    32 1 Отговор
    Налазва все повече държави.
    Не трябва да позволяваме да налазва и тук.
  • 24 Ти да видиш

    33 1 Отговор
    Що ли си мисля, че скоро Израел официално ще подкрепи Русия.
  • 25 Минаващ

    53 2 Отговор
    А защо още няма коментар от Зеленски, който също аплодираше, при това с особена гордост, този ветеран от Галиция.
    Защо няма коментар каква част от тези така наречени ветерани са избягали в Канада,какви организации имат техните наследници и тогава ще лъсне една скрита истина - защо Канада така усилено подкрепя Украйна в този момент
  • 26 Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    3 29 Отговор
    Ахааа.....Еврейската организация Приятели на центъра „Симон Визентал“ в Канада разбра, защо Украйна и украинеца Володимир Зеленски -който според Путин е от еврейски произход, са жертва на руския фашизъм и водят толкова непримирима борба и война срещу агресията на руския фашизъм, а пък и в Канада не знаели нищо за заплахата за Света и Канада от страна на фашизма в Русия...!!!
  • 27 Пенчо

    12 0 Отговор
    Всичко ще утихне, нали е от нашите!
  • 28 хахаха

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Урюрвкос":

    я прочети пак какво си написал...интересно защо са ти сложили плюсове.
  • 29 Наведените и в чужбина

    20 1 Отговор
    Явно и в Канада властват Наведените. Така става, когато не си много умен и се опитваш да се наведеш на няколко Господари наведнъж. От една страна Запада трябва да заклеймява нацизма и да оплаква евреите погубени от Хитлер, колко филми има само! От друга трябва да хвали нацизма, когато е проводен от краварите и е насочен срещу унтерменшите от Източна Европа. Казали им на канадските високочели Наведени, ставайте и пляскайте бурно и възторжено, като на партийно събрание. И те стават и ръкопляскат горките. И ей на, задоволили единия Господар, ама разсърдили другия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    3 20 Отговор
    Еврейският произход на украинския президент не е тайна. Зеленски никога не го е крил, макар и да не го подчертава..!!! Това обаче не пречи той да бъде аплодиран по света и да е признат за "най-влиятелния евреин в света" от Канада , а Путин да е сравняван навсякъде в демократичния свят с Хитлер и днешна Русия да носи всичките белези и определения на ФАШИСТКАТА държава ...!!!
  • 33 Въпрос

    19 4 Отговор
    Интересно,защо героизирането на този фашага е скандал,а обявяането на бандера и шухевич за национални герои на украина,не е скандал.Това всъщност е истинското лице на евроатлантизма
  • 34 Правилно

    2 19 Отговор
    Да е жив и здрав Хунка , един истински герой , аплодисменти и от мен .
  • 35 Тон

    8 4 Отговор
    Това и цялата история на областа Украина ,Бандера ,Хитлер ,ss крака но мрачна!
  • 36 Ха ха ха

    3 16 Отговор
    С право са го аплодирали .

    Коментиран от #38

  • 37 Няма скандал

    8 2 Отговор
    Канадците са си фашисти. Едни фашисти подкрепят други фашисти. Това не е от вчера и вече не го крият.
  • 38 Киро

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Ха ха ха":

    Да се покаже в момента на излизане на Зелко и Трюдо от парламента реакцията на хората от вън. В момента какво се случва в Канада? Пълен блокажи и искане на оставка на Трюдо. Да се спрат парите за Зелко. Цяла Канада е в протест.
  • 39 Яяяяя

    3 7 Отговор
    Кое се нарича фашизъм, малко не еясно! Сталин избива 20 милиона руснаци в лагерите, завладява част от Полша заедно с Хитлев. Поробва всички днешни отцепили се репблики! Това какво е?

    Коментиран от #40

  • 40 любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Яяяяя":

    "Сталин избива 20 милиона руснаци в лагерите" за да си точен и достоверен може ли имената и снимките на жертвите на Сталин?
  • 41 ТрампЛин

    1 7 Отговор
    Младите канадци знаят много добре кой срещу кого е воювал по време на ВСВ! Никой руснак не знае, че Канада и САЩ са воювали срещу хитлеристка Германия! Никой руснак не знае за сделката Ленд-Лиз и огромната помощ от САЩ за русия! Никой руснак не знае колко жертви е дала Канада в една война която с нищо не е засягала страната-казано по путинофилски-война която не ни касае!!!

    Коментиран от #46

  • 42 Вирус

    5 0 Отговор
    Това показва всичко за запада просто възраждат фашизма който е дремел в очакване приказките им за демокрация пълен фалш

    Коментиран от #44

  • 43 стоян георгиев

    0 5 Отговор
    Голем проблем.извадили един сто годишен дядо деро се бил в вафен сс.амимрусиянвади ежедневно съветски убиици наричайки ги герои и кво? Даже у нас им пазят паметниците наричайки ги освободители....та сложете сто годишния дядо от едната страна и цирковете дето се играят у нас а и не само у нас на девети септември и други подобни дати свързани с настъплението на червената чума.

    Коментиран от #45

  • 44 стоян георгиев

    0 7 Отговор

    До коментар #42 от "Вирус":

    Кога в русия ще махнат мумията на най големия световен убиец? И кка хора покланящи се на тази мумия могат да имат претенции по отношение на християнство или хуманност.може лесно да направим равносметка кой е избил повече ,нацизма или комунизма? Та руските политици уж отричащи комунизма ,фалшиви ли са?
  • 45 Хи их хи

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Значи, нацизма е забранен и осъждан в целия свят. "Общото събрание на ООН прие резолюция против героизацията на нацизма, подкрепена от 120 държави. САЩ, Канада и Маршаловите острови гласуваха "против". Така, когато осъдят комунизма, рашизма и там срещу каквото друго се вълнуваш, може да квичиш. А когато забранят трансджендърството може да се чувстваш и пряко засегната!
  • 46 ССС

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "ТрампЛин":

    "Младите канадци знаят много добре кой срещу кого е воювал по време на ВСВ!"
    Ми не, не знаят. Както не знаеш и ти! Знаят това, което им изплюва телевизора. За разлика от тях, доста руснаци знаят, че са участвали канадци - НЯКОЛКО ХИЛЯДИ. Ако държиш - можеш да разбереш точната цифра. Знаят много добре и колко руснаци са загинали - над 20 МИЛИОНА. За т.н. ленд лийз вероятно знаят малко хора и от двете нации. Но за ОГРОМНАТА помощ от САЩ знаеш само ти, и няколко като теб. Освен ако не си пак ти, с други никове. Просто защото такава НЯМА. Тия цифри дети си ги вадите от г..а, са просто смехотворни. Например - 140 хил. самолета. БЕЗ КОМЕНТАР!
    Това, обаче, което неразбираш ти, а и младите канадци, е че аплодирането на такъв ИНДИВИД, на такъв форум, е гнусна ПЛЮНКА върху паметта на предците им, които са загинали, за да се борят СРЕЩУ такива ИНДИВИДИ!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.