Отидете към основна версия

8 631 36

Голям скандал в Германия след изказване на представител на талибаните

  • афганистан-
  • германия-
  • религия-
  • скандал-
  • талибани

Той е участвал в религиозно събитие

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представител на радикалното движение на афганистанските талибани участва в религиозно събитие в Кьолн и изнесе реч на него, което предизвика скандал в страната, съобщава вестник Bild.

Събитието, което не беше публично обявено, се състоя в джамия в Кьолн. „Високопоставен служител“ от Администрацията по храните и лекарствата разговаря със събралите се там афганистански имигранти, отбелязва вестникът. Според Bild той е „разпространявал пропаганда“ и е събирал дарения за талибаните.

"Категорично осъждаме това изказване в Кьолн. Според наличните данни нито един от нашите визови центрове не му е издал виза", коментираха инцидента от германското външно министерство. Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за защита на конституцията увериха, че също нямат информация за това пътуване.

Опозиционната партия "Алтернатива за Германия" се възползва от възможността да разкритикува за пореден път миграционната политика на властите. Тя нарече изявлението на външното министерство "престорено" и предположи, че афганистанският служител е влязъл в републиката по програмата за събиране на семействата на мигранти.

Според Bild представител на талибаните, чието правителство Германия не признава, може да използва шенгенска виза. Самият той не е в списъка със санкции.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: