Отидете към основна версия

1 386 18

Премиерът на Ирландия осъди антиимигрантските бунтове в Дъблин ВИДЕО

  • ирландия-
  • размирици-
  • протести-
  • имигранти

Полицията извърши редица допълнителни арести в петък вечерта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Ирландия в петък осъди протестиращите срещу имигрантите, буйствали в центъра на Дъблин, след като три малки деца бяха намушкани с нож, като каза, че бунтовниците просто са искали да предизвикат хаос, а не да защитят начина на живот в страната, предаде NPR.

Полицията извърши редица допълнителни арести в петък вечерта, докато организира значителна операция по сигурността в Дъблин, за да гарантира, че няма да се повторят безредиците от четвъртък. Редица хора бяха отведени в полицейски микробуси след спорадични свади.

Полицията арестува 34 души след безредиците в четвъртък вечерта, когато до 500 души плячкосаха магазини, подпалиха превозни средства и хвърляха камъни по служителите за контрол на тълпата, оборудвани с каски и щитове.

Насилието започна, след като се разпространиха слухове, че чужд гражданин е отговорен за нападението пред училище в Дъблин в четвъртък следобед. Властите не разкриват националността на заподозрения.

Премиерът Лео Варадкар каза, че столицата на Ирландия е претърпяла две атаки, едната срещу невинни деца, а другата срещу "нашето общество и върховенството на закона".

„Тези престъпници не направиха това, което направиха, защото обичаха Ирландия, те не направиха това, което направиха, защото искаха да защитят ирландския народ, не го направиха от някакво чувство за патриотизъм, колкото и да е изкривено“, каза Варадкар пред репортери в петък сутрин. „Те направиха това, защото са изпълнени с омраза, обичат насилието, обичат хаоса и обичат да причиняват болка на другите.

5-годишно момиче е в критично състояние в болница в Дъблин, а помощникът на учителя е в тежко състояние, съобщи полицията. 6-годишно момиче продължава да се лекува с по-леки травми, а друго дете е изписано през нощта. Предполагаемият нападател, който беше нападнат от свидетели, остава в болница в тежко състояние.

Размириците в четвъртък дойдоха на фона на нарастващото напрежение около имиграцията в Ирландия, което отразява тенденциите в други части на Европа. По-рано тази година хора, носещи табели с надписи „Ирландия е пълна“, демонстрираха в Дъблин, а протестиращите блокираха хотел, в който се помещават търсещи убежище в графство Клеър на западния бряг.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: