Отидете към основна версия

25 417 77

За първи път след края на Студената война: САЩ разполагат ракети Standard Missile-6 и Tomahawk в Азия

  • ракети-
  • сащ-
  • азия

Диапазонът на действие на тези ракета се оценява от 500 до 2 700 километра

САЩ планират да разположат ракети със средна обсег на действие в Индо-Тихоокеанския регион през 2024 г. За това в разговор с Nikkei съобщи Роб Филипс, представител на Тихоокеанската армия на САЩ.

Разглеждат се варианти за разгръщане на наземната версия на крилата ракета Standard Missile-6 (SM-6) и крилата ракета Tomahawk. Диапазонът на действие на тази ракета се оценява от 500 до 2 700 километра. Разгръщането на тази система става за първи път след изтичане на срока на действие на Договора за ракетите средна и малка далност далност (DRSMD) през 2019 г. Този договор, подписан от САЩ със Съветския съюз през 1987 г., възпрепятстваше разработката и владеенето на наземни ракети с дължина от 500 до 5 500 км. При това Китай продължи да разширява своя арсенал по време на действие на DRSMD.

Филипс не предостави подробности относно това, където и кога могат да бъдат разположени американските ракети. За реагиране на кризата в Тайванското пролив или Южно-Китайското море на САЩ са необходими ракети, способни да поразяват цели в тези стратегически води или на материята, отбелязва Nikkei.

Това предполага система за разгръщане в близост до острови от Окинава в Япония до Тайван и Филипините. В момента Япония и Филипините искат да приемат нови американски системи за въоръжение срещу страха да станат мишена за Китай в кризисна ситуация. Прессекретарят на Белого дома Карин Жан-Пиер заяви през януари, че в САЩ няма планове за разполагане на нови наземни ракети в самата Япония.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: