Отидете към основна версия

921 6

Телевизия Ал Джазира сезира съда за военни престъпления след убийството на оператора си в Газа

  • ал джазира-
  • оператор-
  • убит-
  • съд

Самер Абу Дака бе убит в петък от безпилотен самолет, докато отразяваше бомбардировка на училище

Снимка: Ал Джазира

Катарската телевизия Ал Джазира подготвя дело, което планира да заведе пред Международния наказателен съд (МНС) във връзка с това, което медията определя като "убийство" на един от своите оператори в Газа, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Според базираната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е бил убит в петък от удар на безпилотен самолет, докато е отразявал предишна бомбардировка на училище, използвано като подслон за разселени хора в южната част на ивицата Газа. Според Ал Джазира израелски дронове са изстреляли ракети по училището, в резултат на което Абу Дакка е получил фатални наранявания.

Телевизията заявява, че е "създала съвместна работна група, която се състои от нейния международен правен екип и международни правни експерти, които съвместно ще започнат процеса на съставяне на изчерпателно досие, което да бъде представено на прокурора на съда", се казва в изявление на Ал Джазира. "Правното досие ще включва и повтарящи се атаки срещу екипите на мрежата, работещи и опериращи в окупираните палестински територии, както и случаи на подстрекателство срещу тях."

Израелската армия заяви в коментар за инцидента, че "никога не е и няма да" атакува умишлено журналисти. Тя обаче подчерта, че оставането в зона на активни бойни действия по време на конфликт "крие определени рискове".

Международният наказателен съд вече провежда разследване на всички предполагаеми престъпления под негова юрисдикция, извършени на палестинска територия и от палестинци на територията на Израел. През 2021 г. съдиите на МНС постановиха, че съдът има юрисдикция, след като палестинските власти се присъединиха към съда през 2015 г. и получиха статут на държава наблюдател на ООН. Израел не признава юрисдикцията на МНС над палестинските територии и е имало случаи да отказва да сътрудничи на съда, припомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.

Свързани новини