Last news in Fakti

17 Декември, 2023 04:30 906 6

Телевизия Ал Джазира сезира съда за военни престъпления след убийството на оператора си в Газа

  • ал джазира-
  • оператор-
  • убит-
  • съд

Самер Абу Дака бе убит в петък от безпилотен самолет, докато отразяваше бомбардировка на училище

Телевизия Ал Джазира сезира съда за военни престъпления след убийството на оператора си в Газа - 1
Снимка: Ал Джазира

Катарската телевизия Ал Джазира подготвя дело, което планира да заведе пред Международния наказателен съд (МНС) във връзка с това, което медията определя като "убийство" на един от своите оператори в Газа, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Според базираната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е бил убит в петък от удар на безпилотен самолет, докато е отразявал предишна бомбардировка на училище, използвано като подслон за разселени хора в южната част на ивицата Газа. Според Ал Джазира израелски дронове са изстреляли ракети по училището, в резултат на което Абу Дакка е получил фатални наранявания.

Телевизията заявява, че е "създала съвместна работна група, която се състои от нейния международен правен екип и международни правни експерти, които съвместно ще започнат процеса на съставяне на изчерпателно досие, което да бъде представено на прокурора на съда", се казва в изявление на Ал Джазира. "Правното досие ще включва и повтарящи се атаки срещу екипите на мрежата, работещи и опериращи в окупираните палестински територии, както и случаи на подстрекателство срещу тях."

Израелската армия заяви в коментар за инцидента, че "никога не е и няма да" атакува умишлено журналисти. Тя обаче подчерта, че оставането в зона на активни бойни действия по време на конфликт "крие определени рискове".

Международният наказателен съд вече провежда разследване на всички предполагаеми престъпления под негова юрисдикция, извършени на палестинска територия и от палестинци на територията на Израел. През 2021 г. съдиите на МНС постановиха, че съдът има юрисдикция, след като палестинските власти се присъединиха към съда през 2015 г. и получиха статут на държава наблюдател на ООН. Израел не признава юрисдикцията на МНС над палестинските територии и е имало случаи да отказва да сътрудничи на съда, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голема работа

    6 13 Отговор
    А руснаците колко репортери изтрепаха в Украйна даже видеа имаше как стрелят по колата на едни репортери.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 ........

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Голема работа":

    Бъркаш укрите с руснаците.Укрите изпотрепаха руски журналисти,а български като Гайтанджиева слагат в някакви сайтове и ги заплашват.Спри да казваш на черното "бяло"!Не сме слепи и не страдаме от деменция!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Завистник

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Голема работа":

    Тази война в Газа, кофти а? Показа, че руската специална операция е възможно най-хуманната модерна война - няма и трима ранени цивилни на седмица. Обърка и доставките за Украйна. Много неприятно се получи

    Коментиран от #6

  • 5 А тоз да питам

    0 0 Отговор
    Незнае ли къде се е заврял, война е подписал се е и заминал за пари ....тъй че да си съдят каквото си искат.
  • 6 той Пу

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Завистник":

    Се надяваше но номерът му не мина...доставките за Украйна продължават