Отидете към основна версия

3 512 17

Италианската опозиция се възмути от неофашистки митинг в Рим ВИДЕО

  • рим-
  • фашисти-
  • митинг

Митингът се е провел в неделя пред бившата централа на Италианското социално движение - неофашистка партия, която вече не съществува

Снимка: Х

Италиански опозиционни партии призоваха за разпускането на крайнодесните партии в страната, след появата на видеозапис, на който се вижда как стотици мъже отправят фашистки поздрави по време на митинг в Рим, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Митингът се е провел в неделя пред бившата централа на Италианското социално движение - неофашистка партия, която вече не съществува. Събитието бе посветено на 46-ата годишнина от убийството на трима неофашисти на улица "Акка Ларентия" в близост до централата на ИСД в югоизточната част на Рим. Двама от тях са били застреляни от въоръжени членове на предполагаеми крайнолеви организации, а третият е убит от полицията по време на размирици, станали малко след убийството на двамата неофашисти. Впоследствие никой не е бил осъден за смъртта им, отбелязва Ройтерс.

На видеозаписа от митинга в неделя се вижда как мъже, подредили се в редици, отправят фашистки поздрави и викат три пъти "Тук съм", докато един от тях крещи "За всички загинали другари!" - типичен възглас по време на неофашистки митинги.

"Това е недопустим позор за европейската демокрация", заяви Карло Календа, ръководител на центристката партия "Действие".

Всяка година се провеждат възпоменателни церемонии заради убийството на улица "Акка Ларентия", но опозиционните партии заявиха, че подобни прояви на профашистки настроения са забранени и поискаха разследване.

"Прилича на 1924 г.", заяви ръководителката на Демократическата партия на Италия Ели Шлайн, визирайки годината, в която фашисткият лидер Бенито Мусолини постига убедителна изборна победа, преди да сложи край на многопартийната политическа система в страната. "Това, което се случи, е неприемливо. Неофашистките групи трябва да бъдат разпуснати, както е записано в конституцията", добави тя.

Следвоенната конституция на Италия забранява реорганизацията на разпуснатата Национална фашистка партия на Мусолини, но крайнодесните групи заобиколиха проблема, като дадоха на организациите си нови имена и ги представиха като нови субекти, които нямат нищо общо с миналото.

"Италиански братя" не направиха незабавен коментар във връзка с неофашисткия митинг, докато министърът на външните работи Антинио Таяни, който оглавява по-умерената партия "Форца Италия", заяви, че честванията на диктатурата трябва да бъдат осъдени.

В младежките си години италианският премиер Мелони е хвалела Мусолини, но оттогава е променила позицията си, като през 2021 г. тя заяви, че в нейната партия "няма място" за "носталгия по фашизма, расизма или антисемитизма", отбелязва Ройтерс.

ИСД съществува до 1995 г,, когато е разформировано и ръководството му основава Национален съюз. Той съществува до 2009 г., когато се влива в десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони "Народ на свободата", в която се претопява и партията на Берлускони "Форца Италия". От коалицията през 2012 г. се отцепват редица членове, сред които и Джорджа Мелони, и създават "Италиански братя". Година след това "Форца Италия" си върна старото име, а коалицията беше закрита официално.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: