Last news in Fakti

9 Януари, 2024 05:10 3 461 17

Италианската опозиция се възмути от неофашистки митинг в Рим ВИДЕО

  • рим-
  • фашисти-
  • митинг

Митингът се е провел в неделя пред бившата централа на Италианското социално движение - неофашистка партия, която вече не съществува

Италианската опозиция се възмути от неофашистки митинг в Рим ВИДЕО - 1
Снимка: Х

Италиански опозиционни партии призоваха за разпускането на крайнодесните партии в страната, след появата на видеозапис, на който се вижда как стотици мъже отправят фашистки поздрави по време на митинг в Рим, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Митингът се е провел в неделя пред бившата централа на Италианското социално движение - неофашистка партия, която вече не съществува. Събитието бе посветено на 46-ата годишнина от убийството на трима неофашисти на улица "Акка Ларентия" в близост до централата на ИСД в югоизточната част на Рим. Двама от тях са били застреляни от въоръжени членове на предполагаеми крайнолеви организации, а третият е убит от полицията по време на размирици, станали малко след убийството на двамата неофашисти. Впоследствие никой не е бил осъден за смъртта им, отбелязва Ройтерс.

На видеозаписа от митинга в неделя се вижда как мъже, подредили се в редици, отправят фашистки поздрави и викат три пъти "Тук съм", докато един от тях крещи "За всички загинали другари!" - типичен възглас по време на неофашистки митинги.

"Това е недопустим позор за европейската демокрация", заяви Карло Календа, ръководител на центристката партия "Действие".

Всяка година се провеждат възпоменателни церемонии заради убийството на улица "Акка Ларентия", но опозиционните партии заявиха, че подобни прояви на профашистки настроения са забранени и поискаха разследване.

"Прилича на 1924 г.", заяви ръководителката на Демократическата партия на Италия Ели Шлайн, визирайки годината, в която фашисткият лидер Бенито Мусолини постига убедителна изборна победа, преди да сложи край на многопартийната политическа система в страната. "Това, което се случи, е неприемливо. Неофашистките групи трябва да бъдат разпуснати, както е записано в конституцията", добави тя.

Следвоенната конституция на Италия забранява реорганизацията на разпуснатата Национална фашистка партия на Мусолини, но крайнодесните групи заобиколиха проблема, като дадоха на организациите си нови имена и ги представиха като нови субекти, които нямат нищо общо с миналото.

"Италиански братя" не направиха незабавен коментар във връзка с неофашисткия митинг, докато министърът на външните работи Антинио Таяни, който оглавява по-умерената партия "Форца Италия", заяви, че честванията на диктатурата трябва да бъдат осъдени.

В младежките си години италианският премиер Мелони е хвалела Мусолини, но оттогава е променила позицията си, като през 2021 г. тя заяви, че в нейната партия "няма място" за "носталгия по фашизма, расизма или антисемитизма", отбелязва Ройтерс.

ИСД съществува до 1995 г,, когато е разформировано и ръководството му основава Национален съюз. Той съществува до 2009 г., когато се влива в десноцентристката коалиция на Силвио Берлускони "Народ на свободата", в която се претопява и партията на Берлускони "Форца Италия". От коалицията през 2012 г. се отцепват редица членове, сред които и Джорджа Мелони, и създават "Италиански братя". Година след това "Форца Италия" си върна старото име, а коалицията беше закрита официално.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    50 5 Отговор
    Значи Бандера може , а Мусолини не, що така?

    Коментиран от #3

  • 2 М и л е н е

    20 2 Отговор
    На твоите хора трябва да правиш по-често проверки за употреба на алкохол.На работното място е забранено да се пие.Кой е подготвил новината снощи.Италия да не би да е българска област,защо новината е в раздел България

    Коментиран от #13

  • 3 Хххх

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    И каква е разликата??
  • 4 Ами тези са

    28 5 Отговор
    Против фашисткия ЕС. Едни фашисти са против другите ... Нищо чудно вече няма.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 С две думи

    40 3 Отговор
    Фашизма в Европа вече открито се възражда-това е факт....И имам въпрос..-защо тези политици не се възмущаваха когато в Украйна 8 години имаше постоянни такива акции...? Защо целият"цивилизован свят" мълчеше когато Зеленски в парламента награди с герой на Украйна чист нацист- на който организацията му беше забранена дори и в САЩ като радикална нацистка организация..? Къде беше тогава възмущението..-или пак виждаме западно лицемерие...?????
  • 7 ZА ПОБЕДУ!

    15 4 Отговор
    КРАСОТА! АВЕ НЕО- ФА ШИ СТИ!
  • 8 Мурджо

    27 1 Отговор
    Носталгията по чичо Ади и дядо Бени доказва, че силата на омразата не е за подценяване. След като има мюсюлмански братя защо да няма италиански братя!?
  • 9 Хи их хи

    14 2 Отговор
    Този в ляво на снимката ми прилича на Зеленката!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Урюрвкос

    15 3 Отговор
    дучетата ще изкарат Италия от ЕС
  • 12 Хахахах

    10 2 Отговор
    Ужас и в 21век искаш да ме убедиш че тази снимка е истина.Ама ето как демокрацията се бори с хората които имат останала някаква родолюбна система.Родолюбието и националната идентичност са грях в Европа.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха ха ха а така

    6 2 Отговор
    Така така , просто редът и дисциплината в Европа отново се възраждат , за което беше крайно време ......
  • 15 Aлфа Bълкът

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Путин ще го лекуват в Хага.
  • 16 дядо поп

    8 0 Отговор
    Кво става на ботуша , да не посрещат новия Мусолини!
  • 17 5115

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахах":

    Всяка краиност било то дясна или лява води до фашизъм така както и комунизмит.
    В България например така нареченият им "Възродителен процес" е прилаган и от десни и леви фашисти.
Новини по държави: