Отидете към основна версия

3 303 43

Мицотакис в Давос: Гърция иска да стане доставчик на енергия за страните на Балканите

  • кириакос мицотакис-
  • гърция-
  • доставчик-
  • енергия-
  • балканите-
  • давос

Мицотакис отбеляза, че е възможно да се изнася природен газ и до Украйна

Снимкa: БГНЕС

Днес на Световния икономически форум в Давос гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция иска да стана енергиен доставчик поне за балканските страни, цитиран от гръцката телевизия „Скай“, предаде БТА.

По време на дискусия за зеления преход в ЕС премиерът подчерта, че географската позиция на Гърция дава възможност за това чрез силни междусистемни връзки, тръбопроводи, съоръжения за съхранение и втечняване на газ.

Мицотакис отбеляза, че е възможно да се изнася природен газ и до Украйна.

По негови думи целта на страната в краткосрочен и средносрочен план е да стане износител на зелена енергия, предимно вятърна.

Той допълни, че в Гърция се наблюдава постоянен вятър и страната може да се възползва от него, но за да бъде това възможно „ще трябва да осигурим необходимите междусистемни връзки".

Според него към момента средиземноморската страна е нетен вносител на енергия.

Мицотакис заяви на форума, че за прехода от въглища към природен газ държавата е изхарчила 7 млрд. евро през 2022 година за внос на синьо гориво. Обикновената необходима сума е 1 млрд. евро, коментира той.

В рамките на Световния икономически форум Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: