Last news in Fakti

18 Януари, 2024 14:26 3 240 43

Мицотакис в Давос: Гърция иска да стане доставчик на енергия за страните на Балканите

  • кириакос мицотакис-
  • гърция-
  • доставчик-
  • енергия-
  • балканите-
  • давос

Мицотакис отбеляза, че е възможно да се изнася природен газ и до Украйна

Мицотакис в Давос: Гърция иска да стане доставчик на енергия за страните на Балканите - 1
Снимкa: БГНЕС

Днес на Световния икономически форум в Давос гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция иска да стана енергиен доставчик поне за балканските страни, цитиран от гръцката телевизия „Скай“, предаде БТА.

По време на дискусия за зеления преход в ЕС премиерът подчерта, че географската позиция на Гърция дава възможност за това чрез силни междусистемни връзки, тръбопроводи, съоръжения за съхранение и втечняване на газ.

Мицотакис отбеляза, че е възможно да се изнася природен газ и до Украйна.

По негови думи целта на страната в краткосрочен и средносрочен план е да стане износител на зелена енергия, предимно вятърна.

Той допълни, че в Гърция се наблюдава постоянен вятър и страната може да се възползва от него, но за да бъде това възможно „ще трябва да осигурим необходимите междусистемни връзки".

Според него към момента средиземноморската страна е нетен вносител на енергия.

Мицотакис заяви на форума, че за прехода от въглища към природен газ държавата е изхарчила 7 млрд. евро през 2022 година за внос на синьо гориво. Обикновената необходима сума е 1 млрд. евро, коментира той.

В рамките на Световния икономически форум Кириакос Мицотакис ще се срещне днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да питам..

    12 6 Отговор
    Е как ше стане таа работа, като пРезидента наш даде безплатно газопреносната ни мрежа на Турция?

    Коментиран от #17

  • 2 Бико

    34 2 Отговор
    Ние от износител, станахме вносител.

    Коментиран от #4

  • 3 Трол

    8 2 Отговор
    Този пак тръгва да си го мери с Ердоган, таман се бяха сдобрили.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ханку брат

    9 15 Отговор
    Въглищните централи ни разказаха играта с извънземните си цени. Да ги затворят! Не може заради хиляда човека да страдат и да плащат шест милиона.
  • 6 Магнитски

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да питам..":

    Енергиен доставчик кr@тун т.п

    Коментиран от #12

  • 7 кокорчо

    11 2 Отговор
    А ние изпускаме шанса, защото разбиха "Чаира" и бавят американските блокове за АЕЦ.
  • 8 българина

    14 1 Отговор
    ама разбира се че ще изнася ток, горива и газ! Както е Известно Гърция граничи с доставчика на газ Русия и първа построи 6 атомни блока...... А рафинерията в Солун е най голямата Югоизточна европа, а не Нефтохима....
  • 9 Сандо

    16 0 Отговор
    И ще стане,след като нашите продажници унищожиха всичко,което ни правеше енергиен Господар на Балканите!От този самоубийствен удар и сто години няма да можем да се възстановим.Ако все още съществуваме като държава и народ.
  • 10 Мишел

    18 1 Отговор
    За 2023 Русия е продала на Гърция три пъти повече газ от втория по големина доставчик САЩ.
    Гърция ползва само до 20% от закупения газ. Останалите количества продава на ЕС.
    Гърция на практика няма добив на газ.

    Коментиран от #14

  • 11 българина

    15 0 Отговор
    вие си ги избрахте, българите с гласовете си унищожиха и унищожават цялата енергетика. Кой каквото си направи друг не може? кой ни е виновен, гърция Турция или германия? щом простото днк гласува за предателски борсуци, скоро ще ядем и зеле от израел....
  • 12 Хи Хи Хи

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Магнитски":

    На кво си бил доставчик бе .. на петрол..на газ или на гуано

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хи Хи Хи":

    На енергия, хаз.ар ци..онистки

    Коментиран от #15

  • 14 Да ти кажа..

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Мишел":

    Абе,,, ма ти верно май си силно повреден у глъвътъ.. зЕми спешно мерки... Още ноември Милер ревеше като саранска мечка и искаше 60 % увеличение на газа за руските домакинства, щото Ес го изритал от пазара си..верноси тотал щета у глъвътъ
  • 15 Хи Хи Хи

    1 8 Отговор

    До коментар #13 от "Иван":

    Еш па ти.. ма верно ли бе, каиш? Бил си ма у сънищата си. То за тебе нема, тръгнАл си са изнасяш.. ами бе , трънки и глогинки..то така на времето Тато разпрааше смешки , че сме изхранвали СССРто..

    Коментиран от #19, #22, #25, #28

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да питам..":

    Кирчо вече беше продал информацията за цялата енергопреносителна мрежа на чеврон за 2 млн,дс ти кажа

    Коментиран от #18

  • 18 Да ти кажа..

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Тя енергопреносната мрежа отдвна е дадена на енергийните дружества , та нема ко да продава толко.. ма беше ни останала сал газопреносната, та шофьора на самолет я подари бадева на Ердоган..
  • 19 БНТ

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хи Хи Хи":

    Страната ни все повече внася ток от съседни страни, показва статистиката. Така от основен износител, България става вносител на електричество.

    „В съседните страни има по-евтини генериращи мощности, защото квотите на въглеродни емисии са високи, цената на природния газ се покачи. Основно внасяме от Румъния, от Гърция и Турция.

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Балканска ни работа!

    3 0 Отговор
    Всеки иска да стане някакъв "център"! Я енергиен, я транспортен, я културен! И ние си спомняме как щяхме да реализираме "Големия шлем" при президента Първанов, спомняме си и как Бойко напоително ни обясняваше какви реки от пари ще потекат по "Турски поток" и все от сорта. Друг значим играч е и Турция, искаща да стане регионален хъб за природен газ, особено пък след като има топли връзки с Москва и Азербайджан. Остава и Сърбия да си измисли нещо и сме цъфнали и вързали!
  • 22 Сайт Ебергетика

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хи Хи Хи":

    България внася ток, вместо да го произвежда
    Изглежда, страната губи все повече чуждите пазари на ток и се превръща във вносител
  • 23 Не се изхвърляй Маляка!

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Цял свят Ви знае как крадете историята на траките и я представяте за своя! Относно светлинните години трябва да целувате ръка на СССР, дето прегзаи Вас, а Нас, иначе пак щяхте да ни дишате прахта!

    Коментиран от #26, #27, #34

  • 24 Знаещия..

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "БНТ":

    Ами нормално ве..ко му се чудиш .. закачени сме за Балканския енергиен пръстен и що да не внасяме като ни е на сметка. А миналата година зле ли ни беше , кога изнасяхме ток на петорни цении.. що не ривахте тогава.. а на това му се вика балансиране на енергийната система..

    Коментиран от #31

  • 25 Сбъдна се още 2024

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хи Хи Хи":

    През 2025 г. България ще се превърне от износител във вносител на ток през 2025 г. Това предупреждение направи на извънредна пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Това е автоматичен режим на тока, това са договорили Кирил Петков и Асен Василев. Както и да се лютите, няма никакъв смисъл. Ние си получихме каквото си търсехме", коментира той развитието на Зелената сделка и бъдещето на индустрията у нас.
    "Българите трябва да си дадат ясна сметка, че за експеримента за тези 2 години, който направихме, и се подведоха по лъжи и компромати, процесите си течаха. И когато говорим за План за възстановяване, мачът е свирен. Аз видях Националния план. Днес на срещата просто стана безпощадно ясно - министър Пеканов ясно го каза - това, което е договорило редовното правителство на Петков, ще има трайни последствия. На стр. 113 на Плана за възстановяване пише ясно - 40% намаляване на вредните емисиите от производство на електроенергия на база 2019. Тогава централите най-малко работеха, на най-малка мощност", поясни Борисов.
    "Когато говорим за плана за възстановяване, мачът е свирен. Днес стана безпощадно ясно. Това, което редовното правителство на Петков е договорило ще има трайни последици. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група", заяви Борисов.
    Той предупреди, че затварянето на централите е удар по нас, защото "всяка втора лампа, където свети в България, токът е от там". И се ядоса, че кабинетът "Петк

    Коментиран от #30

  • 26 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не се изхвърляй Маляка!":

    Ако знаеш каква си тотал щета само.. виж се себе си до къде си се докарал,па после ръси мозАк на другите ...ако не бил тоя, ако не бил оня... за трийсе години така си се забил у фекалиите , че не можеш се изтини, ма сЕ кривата ракета ти крива на тебе
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Още 2024 се сбъдна

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хи Хи Хи":

    . И се ядоса, че кабинетът "Петков" не успял да убеди комисията от важността на централите им. "Винаги съм бил за зелената сделка. Рано или късно тези централи ще излязат от употреба.
    Сега ние от износител, ще се превърнем във вносител.
  • 29 Енгелс

    12 1 Отговор
    Няма нищо изненадващо. Гърция и Турция в енергийно отношение са далеч пред нас. Мощна социалистическа България от енергиен гигант на Балканите я превърнаха в едно нищо. Всичко бе унищожено! Сега сме кръгла нула. За 34 години демокрация това стана. Хората днес се затрудняват да платят парното и тока. А, пенсиите от студ хващат пътя към небето. Това е положението.

    Коментиран от #32

  • 30 Хи Хи Хи

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "Сбъдна се още 2024":

    Ти па баш Бо цко да даваш за пример, детос наши пари построи на сърбето и на Орбан газопровод .. а сЕди мирен де..

    Коментиран от #33

  • 31 Боко

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Знаещия..":

    Това му се вика да ти откраднат пазарите. Зле ли ти беше да изнасяш. А сега в внасяй. Хората не са просссти
    Внасяй...иначе Магнитски те зове.

    Коментиран от #36

  • 32 Някой си...

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Енгелс":

    Още малко и Гър ция да не станала енергиен гигант.. имат една топла централа на Козани и тва е. За това лятото като пуснат климатиците и купуват ток чак от Шри Ланка..айде не ме смеши па ти бе
  • 33 Именно

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хи Хи Хи":

    Давам за пример тия дето ни докараха до тук. И се гордеят с това. Хората пак ги натиснаха и тия клекнаха.

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 КАСАПИН

    6 1 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ МАЛТИН ДИМИТЛОФ
    ТЪПОТИИТЕ МУ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ЗА НЕФРОПРОВОДА БУРГАС АЛЕКСАНДРОПУЛИС ЗА ЮЖЕН ПОТОК
    ПОМНИТЕ ЛИ КАК СЕ ПЕНЕШЕ МАЗНИЯ МИСИР И ОБЯСНЯВАШЕ КАК ТОК НЕ НО ТРЯБВА

    КВО СТАВА БЕ ПП ДБ АСПИРИНЕСТИ БОКЛУ...ЧЕТА МАМИНИ
  • 36 Да питам..

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Боко":

    Ми като си слаб у глъвътъ..кой ти е виновен..кривата ракета ли..мм?

    Коментиран от #39

  • 37 Някой си...

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Тва ако го кажеш на един кух варел, по може да те разбере, колкото до тоя и тиквите като него.. мисия невъзможна..
  • 38 Бацо Гацов

    2 3 Отговор

    До коментар #33 от "Именно":

    Е убуу де.. а га требаше, ти одеше я на риба, я за гъби.. я да кОПаш на тъсто лозето..що ривеш сега,мм?

    Коментиран от #40

  • 39 Боко

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Да питам..":

    Слаб съм у глЪвЪтЪ, Ана вие сте по- слаби , че ме избирате . Ха сега внасяйте на цени, каквито ви наредат. Зависими сте и толкоз Хак да ви е.аМойто чекмедже пълно, нищо че съм слаб у глЪвЪтЪ.
  • 40 Иненно

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бацо Гацов":

    Ти за себе си ли говориш Бсцо? Ха сега не рИвИ.

    Коментиран от #43

  • 41 българина

    3 0 Отговор
    важното е че българите ще си го получим, за когото гласуваш, точно това получаваш! ама българина все го лъжели и бил сърдит, затова не гласувал. Затова нешата стават още по хубави. Увредено днк на племето не се поправя ей така. Много бой трябва по главата с лопатата по проззтата бг тиква, за да й дойде акъла, но може и да не се случи....
  • 42 Туман

    3 0 Отговор
    Докато ни управляват от САЩ така ще, макар че, всъщност, ние вече приключихме, тези като си изкарат мандата България вече няма да я има. Без армия, без собствена валута, без граници...1300 годишна държава унищожена за 30 от банда предатели
  • 43 Бацо Гацов

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Иненно":

    Яне ревем оти не съм у България и ич не ми дреме на каква какалашка си седнал..
Новини по държави: