Отидете към основна версия

1 361 34

Продават зъбната протеза на велик политик

  • уинстън чърчил-
  • зъбна протеза-
  • търг-
  • продажба

Изкуствените зъби на Чърчил са обявени на търг

Снимка: Shutterstock

Зъбната протеза на бившия британски премиер Уинстън Чърчил (1874-1965) е обявена на търг в The Cotswold Auction Company в Челтнъм (Глостършир) в Западна Англия. Предварителната прогнозна цена на лота е 6000-10 000 USD.

„Протезата на Чърчил е един от най-необичайните предмети, които някога сме продавали“, каза ръководителя на аукционната къща Лиз Пул.

Въпросната протеза е носена от Чърчил по време на речта му "Ще се бием на плажовете" в британския парламент на 4 юни 1940 г. Това е една от най-известните речи на политика, произнесена след влизането на Великобритания във Втората световна война.

Протезата е разработена от зъболекаря Уилфред Фиш и е позволила на бившия министър-председател да няма шъшкане, от което страда от дете. Бяха направени няколко копия и Чърчил беше погребан с едно от тях. Резервно копие беше предоставено на музея на Кралския колеж по хирурзи в Лондон.

Както се отбелязва в описанието на партидата, „добре прилягащата протеза е най-важната физиологична и психологическа подкрепа“ за бившия премиер. „Това му позволи да говори пълноценно, жизненоважно качество за всеки политик, особено за този, чиито ораторски умения бяха критични за неговия успех“, се казва в текста. „Целият живот на Чърчил в зряла възраст е бил преследван от страха да не загуби способността си да говори“, се отбелязва в него.

Търгът ще се проведе на 6 февруари. Той също така показва микрофона, използван от Чърчил, за да обяви края на Втората световна война. Тази рядкост, както и протезата, се оценяват ориентировъчно на 6000-10 000 USD.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: