Отидете към основна версия

29 Януари, 2024 04:10, обновена 29 Януари, 2024 04:10 1 874 19

Ким Чен-ун е наблюдавал новото изстрелване на крилати ракети

  • северна корея-
  • ракети

Държавната телеграфна агенция потвърди поредните изпитания

Снимка: Родонг Синмун, КНДР

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал изпитания на две крилати ракети, изстреляни от подводница, съобщи държавната телеграфна агенция КЦТА, на фона на нарастващото напрежение между Сеул и Пхенян, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Крилатите ракети прелетяха в небето над Източно море ..., за да достигнат целта си" вчера, посочи КЦТА. По-рано вчера южнокорейската армия обяви, че е засякла крилати ракети, изстреляни от водите в близост до севернокорейския град Синпо, за което ФАКТИ вече съобщи.

Ким също така е инспектирал вчера изграждането на ядрена подводница, като е отбелязал, че ядреното въоръжаване на флота е от ключово значение за укрепването на стратегическите ядрени сили на Северна Корея, съобщи КЦТА.

Това е третото известно изстрелване, извършено от Северна Корея от началото на 2024 г. след предишен кръг от тестове на крилати ракети на 24 януари и тестово изстрелване на 14 януари на първата балистична ракета на твърдо гориво със среден обсег.

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров се увеличи, тъй като севернокорейският лидер Ким Чен-ун продължава да ускорява разработването на оръжия и да отправя провокативни заплахи за ядрен конфликт със САЩ и техните азиатски съюзници.

САЩ, Южна Корея и Япония в отговор разширяват своите съвместни военни учения, които Ким описва като репетиции за нахлуване, и изострят своите стратегии за възпиране.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: