Отидете към основна версия

3 153 39

Сеул привика руския посланик заради Захарова, терминът "СВО" подвеждал световната общественост

  • андрей руденко-
  • мария захарова-
  • южна корея

Руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко обсъди ситуацията в Украйна в Сеул

Заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко посети Сеул и проведе разговори с южнокорейския си колега Джонг Бьонг-уон, като обсъдиха международни проблеми, включително ситуацията в Украйна. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Република Корея, цитирани от ТАСС.

Южнокорейската страна изложи позицията си относно "военното сътрудничество между Русия и Северна Корея и призова Русия да се държи отговорно".

На 3 февруари корейското външно министерство покани руския посланик Георгий Зиновиев на разговор заради думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова за причините за нарастващото напрежение на Корейския полуостров. Захарова също така нарече тенденциозно твърдението, че КНДР е единствената страна в света, която е узаконила правото на превантивен ядрен удар. Зиновиев предаде на Сеул оценката на Русия за ситуацията на полуострова.

Същия ден южнокорейските медии разпространиха изявление, позовавайки се на южнокорейското външно министерство, в което се определя използването на термина "специална военна операция" във връзка със ситуацията в Украйна като опит за "подвеждане на световната общност". На срещата в южнокорейското външно министерство руският посланик подчерта неприемливостта на подобни изявления.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: