Отидете към основна версия

1 477 87

Джамия в град Рафах е изравнена със земята след израелски бомби

  • израел-
  • хамас-
  • джамия-
  • рафах-
  • бомби

В Рафах, който се намира на границата с Египет, се е струпало повече от половината от населението на ивицата Газа, наброяващо 2,3 милиона души

Палестинци проверяват развалините на джамията Ал-Фарук след израелски въздушен удар в бежанския лагер Рафах, южната част на Ивицата Газа, 22 февруари 2024 г./Снимка: БГНЕС

Израелски атаки събориха джамията в Рафах и разрушиха къщи в областта. Местните жители описват миналата нощ като една от най-тежките, докато лидерът на "Хамас" преговаря в Кайро за възможно спиране на огъня и предотвратяване на обширна атака срещу града в южната част на ивицата Газа, съобщават Ройтерс и БТА.

Репортер на агенцията е видял пред градската морга тленните останки на седем човека.

В Рафах, който се намира на границата с Египет, се е струпало повече от половината от населението на ивицата Газа, наброяващо 2,3 милиона души.

Местните здравни власти, контролирани от "Хамас", казаха, че при израелски нападения през последните 24 часа са били убити 97 и ранени 130 човека. Повечето жертви обаче все още са под развалини или в райони, където спасителите не могат да достигнат до тях.

Джамията "Ал Фарук" в центъра на Рафах е изравнена със земята, а фасадите на съседните сгради са паднали от взривовете. Четири къщи са били поразени в южната част на града и три в центъра, съобщиха властите, контролирани от "Хамас".

Местни жители казаха, че това е най-тежката израелска бомбардировка от десет дни.

"Не можахме да спим, звуците от експлозиите и самолетите над главите ни не спираха", разказа 34-годишният Джехад Абуемад, който живее със семейството си в палатка. "Чувахме децата да плачат в съседните палатки, хората тук са отчаяни и беззащитни и Израел демонстрира силата си върху тях."

Властите в Газа междувременно съобщиха, че най-малко 20 души са били убити при бомбардировки срещу две къщи в централната част от ивицата Газа.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини