Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 13:27 1 385 87

Джамия в град Рафах е изравнена със земята след израелски бомби

  • израел-
  • хамас-
  • джамия-
  • рафах-
  • бомби

В Рафах, който се намира на границата с Египет, се е струпало повече от половината от населението на ивицата Газа, наброяващо 2,3 милиона души

Джамия в град Рафах е изравнена със земята след израелски бомби - 1
Палестинци проверяват развалините на джамията Ал-Фарук след израелски въздушен удар в бежанския лагер Рафах, южната част на Ивицата Газа, 22 февруари 2024 г./Снимка: БГНЕС

Израелски атаки събориха джамията в Рафах и разрушиха къщи в областта. Местните жители описват миналата нощ като една от най-тежките, докато лидерът на "Хамас" преговаря в Кайро за възможно спиране на огъня и предотвратяване на обширна атака срещу града в южната част на ивицата Газа, съобщават Ройтерс и БТА.

Репортер на агенцията е видял пред градската морга тленните останки на седем човека.

В Рафах, който се намира на границата с Египет, се е струпало повече от половината от населението на ивицата Газа, наброяващо 2,3 милиона души.

Местните здравни власти, контролирани от "Хамас", казаха, че при израелски нападения през последните 24 часа са били убити 97 и ранени 130 човека. Повечето жертви обаче все още са под развалини или в райони, където спасителите не могат да достигнат до тях.

Джамията "Ал Фарук" в центъра на Рафах е изравнена със земята, а фасадите на съседните сгради са паднали от взривовете. Четири къщи са били поразени в южната част на града и три в центъра, съобщиха властите, контролирани от "Хамас".

Местни жители казаха, че това е най-тежката израелска бомбардировка от десет дни.

"Не можахме да спим, звуците от експлозиите и самолетите над главите ни не спираха", разказа 34-годишният Джехад Абуемад, който живее със семейството си в палатка. "Чувахме децата да плачат в съседните палатки, хората тук са отчаяни и беззащитни и Израел демонстрира силата си върху тях."

Властите в Газа междувременно съобщиха, че най-малко 20 души са били убити при бомбардировки срещу две къщи в централната част от ивицата Газа.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    24 33 Отговор
    БРАВО, БРАВО, БРАВО...... НЕКА ВИЯТ ПОГАНЦИТЕ !!!!!!!!!!! Бий до последната чалма !!!!!!

    Коментиран от #10, #11, #83

  • 2 Ехааа

    26 23 Отговор
    Супер новина, колко църкви изравниха откачените мюслита ? Малко е ред да ядат и те дървото, живота е баланс ....

    Коментиран от #16

  • 3 ИНЖ1

    23 19 Отговор
    Айде-айде. Ако Хамас са толкова набожни, нямаше да нападат и насилват мирни хора. Не им трябват джамии.
  • 4 да свършат и нещо полезно

    14 21 Отговор
    тея евреи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЛАВА ИЗРАИЛЬЯ

    15 20 Отговор
    СЛАВА
  • 7 Чаршафа

    13 16 Отговор
    Много важно, край блатата у Маскал е най- големата Джамия у свето!

    58% от педетацията са амуджи-
  • 8 Гост

    9 10 Отговор
    Лошо няма...дом за промиване...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ако беше

    13 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    В София дали ще кажете браво?

    Коментиран от #15

  • 12 Заради тази джамия

    14 15 Отговор
    Може не израел ами израелтяните да изчезнат. Работата на хитлер друг да я довърши.
  • 13 Мунчо юмручето

    9 13 Отговор
    Ето това е една добра новина нека всеки ден по една такава да се съобщава
  • 14 Човека КоZа

    9 19 Отговор
    израел е терористична държава, и светът ще стане по-добро място когато мошетата спрат да ходят по него.
  • 15 Сила

    15 11 Отговор

    До коментар #11 от "Ако беше":

    Джамията в София трябва да се затвори.... Банята е отсреща, който иска да се подмива да отива там..... Не е нужно да се вие на умрело всеки път, когато някой реши да си мие миризливите крака..... Отделно се събират секви уроди там

    Коментиран от #24

  • 16 Сердиканец

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ехааа":

    Попринцип не е добре да се присмиваме над бежанци, едва ли точно те същите са разрушавали църкви. В никакъв случай не ми е жал за самата джамия, че е разрушена, но ми омръзна всеки ден да четем едно й също как израел стрелял по мирни жители и бежанци - очевидно на тия бежанци не им е там мястото. Египет е 110 милионна държава, толко ли не могат да ги приберат тия палестинци, не виждат ли че израел си иска земите обратно. Египет и палестинците нали са братя по вяра, мюсюлмани и т.н. братски народи - колко му е да си ги приберат за да спрат да умират палестинци, деца - всичките бежанци. Очевидно няма друго решение.. те са на египетската граница. Освен да се измятат в морето или какво? Тоя свят тотално пощуря. Египет незабавно трябва да си отвори границите и да приюти бежанците! Ние в европа приютявахме векове наред и в момента милиони и милиарди цигани, египет огромна и мощна държава не може да прибере малък брой бежанци..!? Айде по сериозно!

    Коментиран от #17, #19, #25

  • 17 Какви земи на Израел си пребират обратно

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "Сердиканец":

    На израелтяните Господ им казал че тези земи са израелтянски. Е как ти се струва, както на хитлер, че немците са богоизбрани да управляват света и на путлер че еврапа е руска.
  • 18 Българка

    5 8 Отговор
    Пускайте помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС.
  • 19 Бесен язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сердиканец":

    Много си прав. Тия чаршафи хитруват. Те приемат само такива като Роналдо и Меси. Не допускат прошлеци палестинци, сирийци, афганистанцифи т.н. Ходжите натирили тълпите да мигрират в Европа, които чрез популация да превземат ЕС. Жалко , че комисарите на ЕС са тъпи и ще затрият от простотия Европа.
  • 20 Маршал Жуков

    5 2 Отговор
    Обръщам внимание за падението на Египет и мълчанието на останалите богати арабски държави. Не ви ли е срам бе? 1.4 милиона палестинци, ваши братя и сестри по вяра, чакат евакуация, а вие държите контролнопропускателния пункт "Рафах" затворен. Как е възможно това? Европа как прие милиони ислямски мигранти в своите държави? А, Вие приемате само такива хора, като Роналдо и Меси. Богаташи, но не и обикновени хора. Засрамете се, не само да приказвате по световните станции, ами покажете съпричастност към бежанците от Близкият Изток и тези от Палестина. Край с ГАЗА. Там кьорав палестинец повече няма да има. Окончателно този анклав остава на Израел. Нещата стоят така: или Израел или палестинците. Съвместно съжителство не е възможно. Време е всички да го разберат това. От Байдън, Путин и всички останали държавни ръководители. Иран трябва да бъде изключен от ООН. Край с ХАМАС, ще бъде унищожен

    Коментиран от #21

  • 21 Абе правещия са на маршалчо

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Маршал Жуков":

    Скоро може да няма израелтяни, както московлии, които присвоиха името от киевска рус. Кого ще филиш тогава?

    Коментиран от #22

  • 22 Маршал Жуков

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Абе правещия са на маршалчо":

    Нещо си сънувал. Арабите не стават за позиционни бойни действия. Не са войници. Дай им хареми, жени накоинто да правят чного деца, търговия с дрога, търговия с женска плът и т.н. Погледни ги палестинките, лаждат като зайците по 5-6 деца и увиснали на помощите от цивилизованият свят. Е, чи къде дават така. Мързеливи.

    Коментиран от #23, #26

  • 23 Маршал Жуков

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Маршал Жуков":

    Поправка: ....жени, на които да правят много деца...
  • 24 Бесен мравояд

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сила":

    Абсолютно! Аман от мигрантски чаршафи! Да ходят в Катар и другите богати арабски държави.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 абе маршалчо

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Маршал Жуков":

    От много работливи българи цъфнахте икономически и демографски най-корунпирана държава, престъпност, дрога, какво ли не.

    Коментиран от #85

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Християните

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Сердиканец":

    Започнали да се къпят в края на 19 век. До онзи ден в общински бани, честито баня.
  • 30 Чел ли си библията

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Сердиканец":

    Къде пише за Израел? Има две легенди но не и за израелски земи. И как Господ им казал кои са границите? Щом вярваш, че господ казал на израелците, защо не приемаш за достоверно че Господ е определил немците за владетели на света?
  • 31 Ето ти малко знание

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Сердиканец":

    През Средновековието когато в европейските държави християнството е господстваща религия, те на практика се връщат векове назад в развитието си по отношение на медицината, математиката, астрономията и другите науки. Достатъчно е да споменем че векове наред господстващата догма на църквата е била, че Земята е плоска и всеки който е изказвал различно от това мнение е отивал директно на кладата. И това става при положение че още древните гърци са знаели че Земята е кръгла, а по това време арабските астрономи са могли да изчисляват географският градус и то с голяма точност. Когато в градовете на Андалусия / частта от Иберийският полуостров под арабско владичество / са имали канализация и улично осветление, в католическа Испания не са и могли да мечтаят за подобни екстри и те се появяват там векове по късно.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ХЕИ

    6 3 Отговор
    Античният свят въведе хигиенните процедури като едно от най-големите удоволствия. Само в Рим е имало над хиляда бани. А може би първото нещо, което сътворяват християнските водачи, е било да ги закрият. Към къпането тогавашните люде са се отнасяли подозрително.
    Разсъбличането е грях, а и може да се настине. Горещата вана е била немислима. Дървата са се ползвали главно от Светата инквизиция. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си. Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.
    И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.
    В тези смутни времена грижата за тялото се е смятала за грях. Християнските проповедници призовавали хората никога да не се мият, защото само така можели да достигнат до духовно пречистване.
    Къпането е било непопулярно и защото по този начин се измивала и светената вода, до която си се докоснал при кръщенето.
    Мръсотията се приемала като особен знак на святост, а въшките били наричани божии перли. В това отношение монахините и монасите са давали добър пример как се служи на Господ.
  • 34 ХЕИ

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Сердиканец":

    Античният свят въведе хигиенните процедури като едно от най-големите удоволствия. Само в Рим е имало над хиляда бани. А може би първото нещо, което сътворяват християнските водачи, е било да ги закрият. Към къпането тогавашните люде са се отнасяли подозрително.
    Разсъбличането е грях, а и може да се настине. Горещата вана е била немислима. Дървата са се ползвали главно от Светата инквизиция. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си. Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.
    И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.
    В тези смутни времена грижата за тялото се е смятала за грях. Християнските проповедници призовавали хората никога да не се мият, защото само така можели да достигнат до духовно пречистване.
    Къпането е било непопулярно и защото по този начин се измивала и светената вода, до която си се докоснал при кръщенето.
    Мръсотията се приемала като особен знак на святост, а въшките били наричани божии перли. В това отношение монахините и монасите са давали добър пример как се служи на Господ.
  • 35 Маршал Бърнард Монтгомъри

    4 4 Отговор
    Докато в Газа и останалите селища има и едно място, където терористите от Хамас да могат да се скрият, бойните действия на израелската армия трябва да продължат. Докато и последният джихадист от Хамас не бъде изпратен при 72-те девственици в техният рай, офанзивата на армията не трябва да спира. Докато има и един единствен будала, който да си мисли, че с фанатични мюсюлмани може да се живее в мир, офанзивата на израелската армия трябва да продължи до пълна победа. Египет да не се прави ни лук яла, ни лук мирисала, ами да отвори границите си и приеме палестинците да мигрират на нейна територия. Една вяра са.

    Коментиран от #36

  • 36 Най вероятно

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Маршал Бърнард Монтгомъри":

    Египет, Иран, Пакистан.... да отворят шлюзите на ракетите си. Ще им се види тясно на евреите.

    Коментиран от #37, #46

  • 37 Маршал Бърнард Монтгомъри

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "Най вероятно":

    Това глупости. А, са отворили шлюзовете , а са изчезнали изобщо. Казано е, арабите не стават да водят войни. Не се заблуждвайте. Дай им женуря и търговия с дрога

    Коментиран от #39

  • 38 Евреите започнаха

    2 3 Отговор
    демострации срещу политиката на Нетаняху.

    Коментиран от #43, #82

  • 39 Българите стават

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Маршал Бърнард Монтгомъри":

    за търговия с дрога и не стават за женуря и мързелуват. Факт съсипаната икономика и демографския сриф.

    Коментиран от #45

  • 40 ...

    5 4 Отговор
    колкото по-малко джамии, толкова по-добре за света.

    Коментиран от #41

  • 41 Света София

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "...":

    И църки стават джамии.

    Коментиран от #44

  • 42 Абе, хей

    5 2 Отговор
    чаршафи, не говорете групости. Още ходите с бурки, чалми, шалвари и хиджаби. Мигрирате в Европа и точите социалните фондове на ЕС! Не ви ли е срам бе, мързели такива.

    Коментиран от #48

  • 43 Българка

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Евреите започнаха":

    Надежди, говежди. Ще видите виЙ справедливост.

    Коментиран от #47

  • 44 стават

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Света София":

    като "брат ти" се сети че те има след 500 години като му потрябваш, а не ти помогне преди това.
  • 45 Българка

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Българите стават":

    И защо мигрирате в България и ЕС? Не ви ли е срам бе, мързеливци.

    Коментиран от #49

  • 46 е нали се пробваха

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Най вероятно":

    ама тогава за 10 дена Израел ги намачка, а не ги гали с перце като сега.
    като за тебе за да не дрънкаш и щото нямам време да те запълвам белите полета
    гоогълни - октомври 1973
  • 47 Как си го написала?

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "Българка":

    "Надежди, говежди. Ще видите виЙ справедливост." Е то явно се отнася за автора дет не вярва.

    Коментиран от #51, #54

  • 48 Абе, ей

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Абе, хей":

    калпаци, сега ще ве насмете путлера.

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Абе, хей

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Абе, ей":

    объркал си Форума. Виж къде е Форума с твоя Путлер, тук друго се коментира.

    Коментиран от #53

  • 51 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "Как си го написала?":

    чЕкай малко бе? Връщане на заложниците трябва да искат от други. Заложници при Нетаняху няма !!!!
    Спре ли войната ония ще си набавят още 500 заложници. И до кога така?
    хиляди в България искат и връщане на Царя - мене кво ми пука. Няма на всеки да правят густото.

    Коментиран от #55

  • 52 Българка

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Най мързеливи и завистливи":

    Тогава господа чаршафи, стойте си в своите държави. Къде сте хукнали в цивилизованият свят?

    Коментиран от #61

  • 53 Абе, ей

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Абе, хей":

    Калпак, нищо не е объркано. Путлер за мързеливия потур.

    Коментиран от #56

  • 54 Българка

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "Как си го написала?":

    Няма да стане, запомнете: - ХАМАС ще бъде унищожена!

    Коментиран от #57

  • 55 Ще ти пукне

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "...":

    Като отново ти падне на кухата тиква.

    Коментиран от #65

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Българка":

    Еврейките не са българи. Надежди, говежди. Ще видите виЙ справедливост

    Коментиран от #60

  • 58 Путлер за

    0 2 Отговор

    До коментар #56 от "Абе, хей":

    Мързеливия потур.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българка

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Не си българин, а изостанал в развитието си ислямист. Не можеш да заблудиш Форума.

    Коментиран от #62, #66

  • 61 Нонсенс

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "Българка":

    България цивилизация с тези оказни разстрели
  • 62 А ти си

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "Българка":

    Еврейка, правеща се на българка.
  • 63 Генерал Айзенхауер

    3 2 Отговор
    На рожденният ден на палестинчето навършило 10 години, му се връчва АК-47 и прочита възванието, което трябва да научи найзуст, как да убива враговете си? КОЙ Е ВРАГЪТ ПИТАМ АЗ? Забележете врагът е израелската девойка, израелският юноша въобще израелеца. Те не са съседи, а врагове които трябва да бъдат убити. 7 октомври 2023г светът беше свидетел на жестоките ислямски убийства! Така не може да продължава! Как може да се разрешат нещата? Просто е. Египет си отваря границите за палестинските мигранти, както останалите богати арабски държави също се включват в процеса и прибират палестинците в своите държави. Няма друго положение.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Ще ти пукне":

    много мозък, голям Оргумент извадЕ. малееее... бравУ. умнИЯ ми той на мама. мозъчко.

    Коментиран от #67

  • 66 ССклуб

    1 3 Отговор

    До коментар #60 от "Българка":

    Хитлер не си свърши работата.
  • 67 ,,,,,,,,,,,

    0 2 Отговор

    До коментар #65 от "...":

    На българина акъла му идва в 00 но твоя и там го няма.

    Коментиран от #74

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Само евреите

    1 5 Отговор
    мразя безплатно.

    Коментиран от #73

  • 71 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #69 от "Българин":

    Ислямисте продължаваш с наглоста си. Евреите не са навлеци. Израел даде работа на 40000 палестинци. Построи болници, училища и инфраструктурата на ГАЗА. За благодарност 7-ми октомври 2023г показа на света що да привати сте. Убийци от класа. ХАМАС ще бъде унищожена.

    Коментиран от #72, #81

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #70 от "Само евреите":

    Ами, омразата ви е баш проблема палестински ислямисте. Няма да видите повече ГАЗА. Ще ви разселят в Египет, Турция и другите арабски държави. Това доведе омразата.
  • 74 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #67 от ",,,,,,,,,,,":

    То ще си покаже много скоро, на кой е дошъл акълът...
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Какви ислямисти

    1 2 Отговор
    Евреите християни се обрязват като /müslüman/ не като мюсюлмани по български.
  • 77 Какви ислямисти

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "Българка":

    Евреите християни се обрязват като /müslüman/ не като мюсюлмани по български.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Генерал Колев

    2 2 Отговор
    Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г внезапно нападнаха Израел и убиха 1200 невинни мирни граждани. Вилняха в кибуците и изнасилваха жени и момичета. Накрая като животните завлякоха в тунелите на ГАЗА 253 граждани- старци, мъже, жени и деца. Възниква въпросът, от какъв зор палестинците нападнаха Израел? И сега оле-ле какво стана. Ами ще стане. ХАМАС ще бъде унищожена, това ще стане. Палестинците ще напуснат ГАЗА и ще мигрират в Египет и другите богати арабски държави. Това е крайнао необходимо, за да има мир в региона, няма друго решение. Не е възможно палестинци и израелци да съжителстват заедно.

    Коментиран от #84

  • 81 Сатана

    2 1 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Еврейският народ е нещастно стадо собственост на ционистите , което периодично бива избивано и намалявано за да се поддържа идеята за холокост ,преследване на евреите , вечните жертви . Самите етнически евреи трябва да се справят с този проблем.
  • 82 Сатана

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Евреите започнаха":

    Ето така трябва да се действа.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 да да издигат мръсен

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Генерал Колев":

    Както терористите Левски и Ботев са направили навремето нали иддиот проззти!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.