Отидете към основна версия

873 24

Екстремисти са ликвидирани от израелската армия на Западния бряг

  • екстремисти-
  • ликвидирани-
  • израелска армия-
  • израел-
  • западния бряг

Израелската армия посочи, че ударът е бил насочен към Ясер Ханун - извършител на няколко нападения със стрелба през последните седмици

Снимкa: БГНЕС

Армията на Израел проведе въздушна операция и унищожи екстремист от организацията "Ислямски джихад" в заетата територия на Западния бряг, който планираше нападение, съобщават Ройтерс и News.bg.

По данни на палестинската информационна агенция УАФА 17-годишен също е бил убит при удара късно снощи в град Дженин, а над дузина други са ранени.

Израелската армия посочи, че ударът е бил насочен към Ясер Ханун - извършител на няколко нападения със стрелба през последните седмици.

Насилието на Западния бряг бе високо и преди войната в Газа, започнала през октомври, но оттогава ескалира до нива, невиждани от близо две десетилетия.

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като бойци на "Хамас" убиха 1200 души в страната и взеха 253 заложници при атаката си на 7 октомври.

Във войната в анклава са загинали над 29 000 палестинци, а по-голямата част от 2,3-милионното население на Газа е разселена.

Израел твърди, че целта му е да унищожи "Хамас" - групировка, която на свой ред се е зарекла да унищожи Израел.

На Западния бряг често се извършват палестински атаки срещу израелци и има почти ежедневни нападения на израелската армия, които често завършват с фатален край.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването в Рамала израелски войници и заселници са убили най-малко 400 палестинци на Западния бряг от началото на войната в Газа.

Израел превзе Западния бряг - включително Източен Йерусалим, който впоследствие анексира - по време на арабско-израелската война от 1967 г.

Около 475 000 еврейски заселници в момента живеят в окупирания Западен бряг, като техните селища се считат за незаконни от ООН и по-голямата част от международната общност.

Палестинското население на Западния бряг наброява около 2,9 милиона души.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини