Отидете към основна версия

754 12

Орпо: ЕС трябва да помогне на Финландия да предотврати пристигането на мигранти от Русия

  • финландия-
  • петери орпо-
  • европейски съюз

Миналата година Финландия затвори напълно дългата си граница с Русия на фона на нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия

Снимкa: БГНЕС

Днес финландският премиер Петери Орпо заяви, че Европейският съюз трябва да предприеме мерки, за да помогне на Финландия да предотврати наплива на мигранти от Русия, предаде Ройтерс и БТА.

"Подготвяме собствено законодателство, но се нуждаем също от мерки от страна на ЕС", каза Орпо, след като посети границата с Русия заедно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Двамата са прелетели с хеликоптер над погранични райони по руско-финландската граница, съобщи Фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс", цитирана от ТАСС.

Тя уточни, че е пристигнала в Лапенранта, "за да посети финландската граница и да направи оценка на ситуацията". По думите на Фон дер Лайен, ЕС в момента преживява "напрегнати времена" и трябва да гарантира сигурността на "външните си граници срещу хибридни заплахи".

Председателката на ЕК публикува и няколко общи снимки с Орпо от борда на хеликоптера.

Миналата година Финландия затвори напълно дългата си граница с Русия на фона на нарастващия брой пристигащи мигранти от страни като Сирия и Сомалия, като обвини Москва, че използва бежанците като оръжие срещу Хелзинки и ЕС - нещо, което Кремъл отрича.

Следвайки примера на реакцията на Полша и Литва по границата им с Беларус, финландското правителство подготвя закон, който да позволи на граничните служители да връщат кандидати за убежище, идващи от Русия. Според финландски медии границата с Русия ще бъде затворена, докато съответният закон не бъде приет. Очаква се законопроектът да влезе за гласуване в парламента през април, посочва ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: