Отидете към основна версия

9 Юни, 2024 05:05, обновена 9 Юни, 2024 05:05 3 001 59

Пиян и дрогиран поляк нападнал датската министър-председателка Мете Фредериксен

  • датски министър - председател-
  • нападение

Датската премиерка е "в безопасност, но е в шок" от случилото се вчера

39-годишен поляк е мъжът, който нападна датската министър-председателка Мете Фредериксен в центъра на Копенхаген в петък, съобщава телевизия DR, цитирана от bTV. Тя е била ударена с юмрук в горната част на дясната ръка, което е нарушило равновесието ѝ.

Нападателят е полски гражданин, който твърди, че няма връзка с Дания, но е работил в страната през последните три месеца на 2023 г. и живее под наем в град Брьондби.

Той нито говори, нито разбира датски, но притежава датски граждански регистрационен номер, съобщава местната медия "Берлингске".

Изслушването на обвиняемия и свидетели по делото се състоя при открити врати поради големия публичен интерес.

В момента на нападението мъжът е бил пиян и под въздействието на наркотици. Той няма ясен спомен за случилото се вчера вечерта, но твърди, че знае коя е Фредериксен и я определя като "много добър министър-председател".

Решението на съдията се основава на изявление на обвиняемия, в което той признава, че знае коя е Фредериксен и каква обществена позиция заема. Предвид факта, че обвиняемият няма връзка с Дания, съществува риск той да се укрие, цитира становището на съда телевизия DR.

След нападението, Фредериксен се е оплакала от болки във врата. По-рано през деня стана ясно, че е откарана в болница заради лека травма от удара.

Датската премиерка е "в безопасност, но е в шок" от случилото се вчера. Всички планирани за днес нейни ангажименти са отменени, посочват в изявление на нейната канцелария, цитирано от ДПА.

Свидетели разказаха пред местни медии, че 46-годишната министър-председателка на Дания е успяла сама да се отдалечи пеша от мястото на инцидента.

От цяла Европа веднага бяха изразени реакции на европейски лидери, осъждащи нападението срещу Фредериксен.

"Oсъждаме този акт на агресия и желаем на премиера Мете Фредериксен бързо възстановяване. Дълбоко сме шокирани от нападението ", се посочва в позиция на българското Министерство на външните работи (МВнР) в социалната мрежа X по повод вчерашния инцидент.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания