Отидете към основна версия

1 290 18

Бивш германски президент се обяви против забраната на "Алтернатива за Германия"

  • йоахим гаук-
  • партия-
  • алтернатива за германия

Йоахим Гаук: Забраната на AfD няма да накара електората да се обърне срещу партията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бившият германски президент (2012-2017) Йоахим Гаук се обяви против забраната на дясната партия "Алтернатива за Германия". (AfD). Той изрази тази гледна точка в интервю за медийната група Funke.

„Не, в никакъв случай“, каза Гаук, отговаряйки на въпроса дали подкрепя забраната на партията. „Като демократ, който цени отвореното общество, е много разочароващо, че трябва да разпределяме ресурси за партията чрез правителствено финансиране. Но в политиката не можете да действате само въз основа на емоциите“, добави той.

В същото време бившият президент на Германия е убеден, че забраната на AfD няма да накара електората да се обърне срещу партията. „По-скоро ще предизвикаме още повече гняв и още повече радикализъм – и това ще причини политически щети“, каза Гаук. Според него несигурните консервативни граждани, гласували за AfD, биха видели държавата като враг, ако партията бъде забранена. „Следователно трябва да разчитаме по-малко на намесата на правителството и вместо това да засилим способността си да защитаваме демокрацията“, заключи Гаук.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц реагира сдържано на идеята за забрана на AfD, като отбеляза, че този въпрос не е на дневен ред.

На 29 септември вестник Die Welt, позовавайки се на източници, съобщи, че Бундестагът (германският парламент) скоро ще проведе гласуване по искане на междуфракционна група, според което Федералният конституционен съд на Германия трябва да разгледа забраната на AfD. Според изданието това предложение е подкрепено от отделни депутати от Социалдемократическата партия на Германия (SPD), Зелените, опозиционния консервативен блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (CDU/CSU) и Лявата партия, но не всички фракции напълно. Подготовката на искането беше извършена от 40 членове на Бундестага в продължение на няколко месеца и приключи на 27 септември.

В страната AfD се нарича дясна популистка партия. Други политически сили смятат за невъзможно да си сътрудничат с нея в рамките на каквато и да е коалиция - нито на федерално, нито на регионално ниво. В същото време, според последните проучвания на общественото мнение, рейтингът на AfD е на ниво 19-20%: ако в близко бъдеще в страната се проведат парламентарни избори, партията ще заеме второ място в тях след консервативната блок ХДС/ХСС. В три федерални провинции дейността на AfD е призната за дясноекстремистка. На проведените на 1 септември избори за Ландтаг на Тюрингия AfD спечели с 32,8% от гласовете и за първи път в историята си зае първо място в провинциалните избори в Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: