Отидете към основна версия

946 14

Най-дългата кампания за референдум – тази за АЕЦ

  • референдум-
  • аец-
  • казахстан

Тя продължи 400 дни и е за строеж на централа в Казахстан

Снимка: М. Богданова ©

Днес – 6 октомври, в Казахстан ще се проведе републикански референдум за изграждането на атомни електроцентрали. Референдумът ще бъде наблюдаван от 177 международни наблюдатели от 30 чужди държави, включително четири големи международни организации.

„Сред международните организации, участващи в наблюдението на референдума, са Общността на независимите държави, Шанхайската организация за сътрудничество, Организацията на тюркските държави, Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия“, каза секретарят на Централната избирателна комисия на Казахстан Мухтар Ерман.

162 чуждестранни журналисти от 38 медии от 14 страни са акредитирани да работят постоянно и имат право да наблюдават референдума. 38 чуждестранни журналисти получиха временна акредитация директно за референдума.

На 4 октомври приключи продължилата точно 400 дни информационно-разяснителна кампания на референдума за изграждането на АЕЦ в Казахстан.

„В политическата история на съвременен Казахстан това е може би най-дългата кампания. Защо 400 дни? Защото президентът на Казахстан за първи път изрази идеята за провеждане на референдум миналата година - на 1 септември 2023 г. Този ден всъщност стана началото на голяма референдумна кампания“, каза държавният съветник на Република Казахстан Ерлан Карин.

За това време във всеки регион на страната са проведени обществени изслушвания и в информационното пространство са се състояли съществени дискусии на експерти и обществени активисти.

„По време на кампанията социалните сили на страната бяха консолидирани за първи път не по политически, а по икономически причини. По инициатива на партия „Аманат“ 6 политически партии и над 20 обществени сдружения създадоха Народен щаб „За изграждане на атомни електроцентрали“, отбеляза Ерлан Карин.

„Референдумът се счита за валиден, ако в него участват повече от половината граждани, включени в списъка за гласуване. В списъка са включени 12 244 683 граждани с право на глас. Конституционният закон постановява, че всеки гласува лично. Затова не се допускат масови посещения в кабините за гласуване по двама наведнъж“, каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия на Република Казахстан Константин Петров.

На територията на страната ще бъдат разкрити над 10 000 избирателни секции. В 196 от секциите ще работят центрове за обществено обслужване, които ще могат да извършват регистрация на лицата, които нямат разрешение за престой. Регистрацията ще се извършва по местонахождение на сайта. Това беше направено, за да се даде възможност за гласуване на жителите, които нямат разрешение за пребиваване.

В референдума ще могат да участват граждани на Казахстан, които се намират в чужбина. За да направят това, те ще трябва да се свържат с дипломатическото или консулското представителство на Казахстан в страната домакин, където е открита районна комисия за референдума. Има 74 избирателни секции, отворени за гласуване в чужбина в 59 държави, включително и в София. Гласуването ще се проведе от 7.00 до 20.00 часа местно време.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини