Отидете към основна версия

806 18

Харис: Чужди лидери могат да манипулират Тръмп с ласкателства, той се възхищава на диктатори

  • камала харис-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

Бившият президент и Владимир Путин разговаряли "до седем пъти" след края на първия мандат на републиканеца, твърди в новата си книга Боб Удуърд, журналист и член на редакционния съвет на The Washington Post

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидентът на САЩ и кандидат на демократите за най-високия държавен пост Камала Харис смята, че лидерите на други държави могат да манипулират републиканеца Доналд Тръмп, който е основният ѝ съперник в предизборната надпревара.

Това заяви тя по време на записа на The Late Show With Stephen Colbert, който ще бъде излъчен по канала CBS в следващите часове. Думите на Харис бяха цитирани от журналисти от нейната пресслужба.

„Чух за това днес", коментира тя твърденията за предполагаеми телефонни разговори между руския президент Владимир Путин и Тръмп, след като последният напусна поста през януари 2021 г. Тази версия е посочена в нова книга на Боб Удуърд, журналист и член на редакционния съвет на The Washington Post.

„Още по време на дебата казах, че Доналд Тръмп открито се възхищава на диктатори и авторитарни лидери. Той каза, че иска да бъде диктатор в първия ден, ако бъде преизбран за президент. Тези момчета го използват. Той се възхищава на така наречените силни лидери и се възползва от тях, защото го ласкаят или му предлагат услугите си“, твърди Харис.

"Върховният главнокомандващ на Съединените щати трябва да стои твърдо и да защитава принципите, на които държим. Трябва да подкрепим нашите съюзници. Трябва да укрепим нашите съществуващи съюзи, като НАТО“, смята вицепрезидентът на САЩ.

„Ако всичко, което чух за книгата на Боб Удуърд, е вярно, тогава ще знаете, че Доналд Тръмп тайно е изпратил тестове за Covid на Владимир Путин за негова лична употреба“, добави Харис, коментирайки съдържанието на книгата. "Питам всички присъстващи и всички зрители. Спомняте ли си какви бяха онези дни? Спомняте ли си колко хора имаше, които нямаха тестове и се опитаха да си ги направят?"

Според Удуърд Тръмп и Путин са общували до седем пъти след изтичането на пълномощията на 45-ия президент на САЩ. Директорът по комуникациите на кампанията на Тръмп обаче Стивън Чун по същество отрече тези данни. „Нито една от тези измислени истории на Боб Удуърд не е истина“, каза Чун в писмено изявление. Джейсън Милър, съветник на бившия президент, се изказа в същия дух. „Не чух Путин и Тръмп да говорят. Така че бих се противопоставил на такива изявления“, подчерта Милър. Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, според Удуърд, отказал да изясни дали е имало подобни обаждания или не. Белият дом отказа да коментира обвиненията на Удуърд.

През юли западни медии твърдяха, че Тръмп, който се кандидатира за президент на САЩ от Републиканската партия на предстоящите избори на 5 ноември, е водил диалог с руския лидер относно условията за постигане на мир в Украйна. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче каза, че Путин и Тръмп не водят диалог за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.

Свързани новини