Отидете към основна версия

645 15

ЕП прие резолюция срещу отстъплението от демокрацията и политическия плурализъм в Грузия

  • европейски парламент-
  • резолюция-
  • грузия

Резолюцията предупреждава за авторитарната траектория на страната и спиране на интеграцията ѝ в ЕС

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие днес резолюция за отстъплението от демокрацията и заплахите за политическия плурализъм в Грузия. Текстът, одобрен с 495 гласа "за" срещу 73 "против", изразява дълбоко съжаление за засилващото се отстъпление от демокрацията в страната през тази година, особено в навечерието на парламентарните избори на 26 октомври 2024 г. Резолюцията предупреждава, че това развитие възпрепятства интеграцията на Грузия в ЕС, цитирано от БТА.

Въпреки че Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС през декември миналата година, евродепутатите подчертават, че управляващата партия „Грузинска мечта“, която е на път да спечели предстоящите избори, налага все по-авторитарна програма. Това включва ограничаване на свободата на медиите, правата на ЛГБТ+ и промени в изборното законодателство. Според резолюцията, тези мерки нарушават свободата на изразяване, цензурират медиите и ограничават критичните гласове от гражданското общество, като същевременно дискриминират уязвимите групи. Евродепутатите заявяват, че ако тези закони не бъдат отменени, напредъкът в отношенията на Грузия с ЕС няма да бъде възможен.

Членовете на Европейския парламент настояват за задълбочено разследване на полицейската бруталност срещу мирни демонстранти, които протестираха през пролетта на 2024 г. срещу закон, обявяващ финансираните от Запада медии и неправителствени организации за „чуждестранни агенти“. Те изразяват загриженост и за атмосферата на омраза и сплашване, подхранвана от изказванията на грузинските правителствени представители, както и за атаките срещу политическия плурализъм. Резолюцията осъжда изявленията на олигарха и „почетен председател“ на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили, които заплашват да забранят опозиционните партии и наричат опозицията „престъпна политическа сила“.

В контекста на този упадък на демокрацията, Европейският парламент призовава за замразяване на цялото финансиране, предоставяно от ЕС на грузинското правителство, докато недемократичните закони не бъдат отменени. Всяко бъдещо финансиране на правителството ще бъде отпускано само при строги условия.

Евродепутатите припомнят, че Европейският съвет от декември 2023 г. предостави на Грузия статут на страна кандидат, при условие че страната изпълни препоръките на Европейската комисия. Сегашната авторитарна траектория на грузинското правителство обаче противоречи на тази амбиция и на практика е блокирала интеграцията на Грузия с ЕС.

Евродепутатите подчертават, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат решаващи за демократичното развитие и геополитическия избор на Грузия, както и за нейния напредък към членство в ЕС. Те призовават грузинските власти да осигурят избори, които ще отговарят на най-високите международни стандарти и ще зачитат свободния избор на грузинския народ.

В резолюцията се отправя и призив към ЕС и неговите държави членки да наложат персонални санкции на всички, отговорни за подкопаването на демокрацията в Грузия, включително на Бидзина Иванишвили.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.

Свързани новини