9 Октомври, 2024 14:59 580 15

ЕП прие резолюция срещу отстъплението от демокрацията и политическия плурализъм в Грузия

  • европейски парламент-
  • резолюция-
  • грузия

Резолюцията предупреждава за авторитарната траектория на страната и спиране на интеграцията ѝ в ЕС

ЕП прие резолюция срещу отстъплението от демокрацията и политическия плурализъм в Грузия - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие днес резолюция за отстъплението от демокрацията и заплахите за политическия плурализъм в Грузия. Текстът, одобрен с 495 гласа "за" срещу 73 "против", изразява дълбоко съжаление за засилващото се отстъпление от демокрацията в страната през тази година, особено в навечерието на парламентарните избори на 26 октомври 2024 г. Резолюцията предупреждава, че това развитие възпрепятства интеграцията на Грузия в ЕС, цитирано от БТА.

Въпреки че Грузия получи статут на кандидатка за членство в ЕС през декември миналата година, евродепутатите подчертават, че управляващата партия „Грузинска мечта“, която е на път да спечели предстоящите избори, налага все по-авторитарна програма. Това включва ограничаване на свободата на медиите, правата на ЛГБТ+ и промени в изборното законодателство. Според резолюцията, тези мерки нарушават свободата на изразяване, цензурират медиите и ограничават критичните гласове от гражданското общество, като същевременно дискриминират уязвимите групи. Евродепутатите заявяват, че ако тези закони не бъдат отменени, напредъкът в отношенията на Грузия с ЕС няма да бъде възможен.

Членовете на Европейския парламент настояват за задълбочено разследване на полицейската бруталност срещу мирни демонстранти, които протестираха през пролетта на 2024 г. срещу закон, обявяващ финансираните от Запада медии и неправителствени организации за „чуждестранни агенти“. Те изразяват загриженост и за атмосферата на омраза и сплашване, подхранвана от изказванията на грузинските правителствени представители, както и за атаките срещу политическия плурализъм. Резолюцията осъжда изявленията на олигарха и „почетен председател“ на „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили, които заплашват да забранят опозиционните партии и наричат опозицията „престъпна политическа сила“.

В контекста на този упадък на демокрацията, Европейският парламент призовава за замразяване на цялото финансиране, предоставяно от ЕС на грузинското правителство, докато недемократичните закони не бъдат отменени. Всяко бъдещо финансиране на правителството ще бъде отпускано само при строги условия.

Евродепутатите припомнят, че Европейският съвет от декември 2023 г. предостави на Грузия статут на страна кандидат, при условие че страната изпълни препоръките на Европейската комисия. Сегашната авторитарна траектория на грузинското правителство обаче противоречи на тази амбиция и на практика е блокирала интеграцията на Грузия с ЕС.

Евродепутатите подчертават, че предстоящите парламентарни избори ще бъдат решаващи за демократичното развитие и геополитическия избор на Грузия, както и за нейния напредък към членство в ЕС. Те призовават грузинските власти да осигурят избори, които ще отговарят на най-високите международни стандарти и ще зачитат свободния избор на грузинския народ.

В резолюцията се отправя и призив към ЕС и неговите държави членки да наложат персонални санкции на всички, отговорни за подкопаването на демокрацията в Грузия, включително на Бидзина Иванишвили.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 33 Отговор
    Грузия отплава за Руccкий Мир. Скоро и Ганчо ще се качи на последния спасителен сал, или ще хрантути гостите от Сектор Газа.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 ТаУмВзе

    33 2 Отговор
    На Грузия им дреме на Руските танкове кво са приели евро куклите! АХХАХААХ
  • 3 Европеец

    40 0 Отговор
    Грузия не е член на Европейския съюз, какво приема тия неграмотни ци..... Друга медия чета че след речта на Виктор Орбан, евродепутати пели bella ciao-безпорно хубава италианска партизанска песен.....
  • 4 ЕП-Ха-ха-ха

    36 2 Отговор
    Тези пък какви са? Някой да ги е избирал?
    И понеже Грузия отказва да им признава дебилните представи за света и да им се подчинява, тези я осъждат?
    Кога ще се разпадне това НЕдемократично образование? Калинки, лапачи на пари, без грам мозъци!
  • 5 Сандо

    34 1 Отговор
    Тия паразити няма ли да се заемат с решаването на проблемите на европата?Не че от тях нещо зависи,ама поне да се върнат в реалността а и да излязат за малко от техния рай,платен с нашите мижави пари..

    Коментиран от #8

  • 6 кажи нещо за Курск

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    сега последно Руски ли е ?хаха кажи ма нпо принцесо
  • 7 и жалко за теб

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ЛГБЛТ няма да има само на нашия праид ще ходиш

    Коментиран от #10

  • 8 Трифон

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Те водят РС по бързо към края
  • 9 Гориил

    12 0 Отговор
    Грузия забогатя. Неговият БВП се утрои, а заплатите се увеличиха със сто и шестдесет процента. Вашите решения не работят. Руският бизнес натоварва Тбилиси с астрономически инвестиции, включително големи заеми, грантове и високи технологии. По същество Грузия няма нужда от вас. На следващо място е Азербайджан, който е зашеметен от руски пари (основната държава на южните транспортни коридори).

    Коментиран от #15

  • 10 Ха-ха-ха

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "и жалко за теб":

    Какво го нападате човека? Ясно е казал или се качваме на "руския мир" или оставаме да хрантутим мигрантите.
  • 11 голема наглост

    6 0 Отговор
    Грузия не е член на ЕС?! Кой ги пита ЕС?
  • 12 Малко логика

    5 0 Отговор
    Законите за чуждестрании агенти никъде не забраняват плямпането, само изискват регистрация и споменаване на факта че плямпащият се финансира от чужбина. Колко е трудно ?
  • 13 Лелееее,

    0 0 Отговор
    Тъкмо подадох докименти за постъпване в лгбт и ще трябва да се връщам в съюза на ШЪКАм.
  • 14 Това е благословия

    2 0 Отговор
    Пази боже Грузия да я сполети Европейската "демокрация" т.е. тъпи купени чиновници от Брюксел защитаващи интереси на куп полудели олигарси, да им казват как да си унищожат независимостта, като в България.
  • 15 Байно

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    В голяма грешка си. Цените са се вдигнали в пъти, за разлика от заплатите. Бях там преди година, никой не видях да се похвали че руцкий мир е налял нещо си или че живеят добре