Отидете към основна версия

514 6

Турция създаде комисия за разследване на насилието и малтретирането на деца

  • турция-
  • разследване-
  • насилие-
  • деца-
  • малтретиране

Комисията ще предложи мерки за защита и подкрепа на пострадалите деца

Снимка: Shutterstock

Парламентарна комисия в турския парламент ще разследва случаите на насилие, неглижиране и малтретиране на деца, като същевременно ще предлага мерки за тяхната защита. Това решение бе прието с единодушието на всички политически партии, представени в Меджлиса, съобщава сайтът Т24, цитирано от БТА.

Комисията ще бъде съставена от 22 депутати и ще работи в продължение на три месеца, като основната ѝ задача ще бъде да предложи ефективни мерки за предпазване на децата от насилие и за гарантиране на тяхното физическо и психическо здраве.

Заместник-председателят на парламента, г-жа Караджа Бичер, изрази надежда, че чрез дейността на комисията ще бъдат намерени решения на сериозните проблеми, които тревожат турското общество. Напоследък Турция бе разтърсена от редица случаи на насилие и убийства на деца, като случаят с 8-годишната Нарин в село в Диарбекир, който остана неразкрит, е особено шокиращ.

Според данни на турската правозащитна организация "Фиса", през последните две години 133 деца са загубили живота си в резултат на домашно насилие или при съмнителни обстоятелства. Комисията бе създадена в навечерието на Световния ден на момичетата, който се отбелязва днес, 11 октомври, и цели да се предотврати дискриминацията спрямо момичетата и да се защити техният достъп до правата на човека.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: