Отидете към основна версия

732 18

Главчев представя България на среща на върха на страните от Берлинския процес

  • берлински процес-
  • димитър главчев-
  • западни балкани

Събитието ще се проведе в германската столица

Снимка: Екс

Днес в германската столица ще се проведе среща на върха на страните от т.нар. Берлински процес, на която ще присъстват представители на шестте страни от Западните Балкани, както и на Европейския съюз, предаде БТА.

Берлинският процес за Западните Балкани стартира през 2014 г. по инициатива на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте държави от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Република Северна Македония) и сближаването на региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС. Инициативата осигурява политическа подкрепа на високо равнище и широк обхват и видимост на инициативите за регионално сътрудничество и съответните политики, както и на проектите за свързаност на ЕС в региона.

Участници в срещата традиционно са шестте страни от Западните Балкани, подкрепящите ги страни Австрия, Франция, Италия, Словения, Хърватия, Великобритания, Полша, а от 2019 г. и Гърция и България, както и ротационното председателство на Съвета на ЕС, Съветът за регионално сътрудничество, ЦЕФТА и Регионалният младежки офис (RYCO). Служебният премиер Димитър Главчев да представлява България днес.

Първата среща в рамките на т. нар. Берлински процес беше проведена на 28 август 2014 г. по инициатива на тогавашния германски канцлер Ангела Меркел.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: