Отидете към основна версия

1 284 22

Индонезия също иска в БРИКС ВИДЕО

  • бпикс-
  • индонезия

Това не означава, че се присъединяваме към някакъв блок, а че сме активни във всички форуми", каза министърът на външните работи Сугионо

Снимка: Уикипедия

Индонезия изразява желанието си да се присъедини към икономическото обединение БРИКС, заяви индонезийското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Лидерите на страните от БРИКС се събраха на среща тази седмица в руския град Казан, а късно вчера индонезийското министерство заяви, че процесът по присъединяване на Индонезия е започнал.

"Присъединяването на Индонезия към БРИКС е израз на нейната независима и активна външна политика. Това не означава, че се присъединяваме към някакъв блок, а че сме активни във всички форуми", каза новият индонезийски министър на външните работи Сугионо.

Индонезия, която е четвъртата най-голяма по население страна в света, се придържа към неутралитет във външната си политика.

Президентът Прабово Субианто, който встъпи в длъжност в неделя, неведнъж е подчертавал, че ще се сприятели с всички страни и че Индонезия няма да се присъединява към военни блокове.

Сугионо каза още, че БРИКС съответства на основните насоки в политиката на правителството на Прабово, "особено що се отнася до продоволствената и енергийната сигурност, до изкореняването на бедността и развиването на човешките ресурси".

Руският президент Владимир Путин каза, че над 30 страни са изразили желание да се присъединят към БРИКС, въпреки че не е особено ясно как ще се осъществява разширяването.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.

Свързани новини