иетата винаги е свързана с ограничаване на храната, която приемаме. Калорийният дефицит присъства във всички хранителни режими. Любимото понятие на диетолозите означава, че трябва да приемате по-малко калории по време на диета, отколкото изразходвате. Именно поради това в преследване на стройната фигура хората се чувстват гладни, ядосани и изтощени.
Искате ли да поправите ситуацията? Използвайте лайфхакове от диетолози: простите трикове ще ви позволят да се чувствате сити, без да преяждате и да се отървете от излишните килограми, пише vesti.bg.
Различни вкусове
Ето как работи нашият мозък: за едно хранене той иска да получи различни вкусови усещания. Ето защо, след вкусна вечеря, наистина искате да хапнете шоколад, а след порция сладолед, ви влече парче пица или котлет.
За да не преяждате, опитайте се да комбинирате всички вкусове в едно хранене. Използвайте подправки, добавете ядки и семена, потърсете необичайни комбинации и комбинирайте сладка риба с пикантна салата или солена гарнитура.
Вода, вода и пак вода
Първо, мозъкът често бърка сигналите за жажда и глад, така че преди да отидете до хладилника, изпийте чаша вода и изчакайте десет минути. Дори ако гладът не изчезне, ще ядете значително по-малко.
Зеленчуци
Една чиния салата преди обяд или вечеря ще ви накара да изядете почти наполовина по-малко от основното ястие. Зеленчуците почти нямат калории, но заемат голям обем в стомаха и се усвояват дълго време, оставяйки усещане за ситост. Важно е зеленчуците да не са нишестени и наистина да ги харесвате. Търсете нови комбинации, използвайте подправки, за да създадете вкусни ястия.
Повече протеини
В идеалната диета протеиновите храни се включват във всяко хранене. Те дават усещане за ситост и помагат да останете енергични за дълго време. Според последните изследвания, ако започнете деня с протеинова закуска, рискът от преяждане вечер намалява значително. Опитайте се да комбинирате протеини с фибри. Тази комбинация ще ви накара да забравите за храната за няколко часа и да спрете да похапвате.
Хрупкавото е за предпочитане
Нашият мозък възприема хрупкавата храна като апетитна и вкусна. Ето защо много хора обичат толкова много чипс или крекери. Заменете ги с ябълка, морков, целина и хрупкайте за здраве. Колкото по-течни са били ястията по време на хранене (например смутита като лека закуска), толкова по-бързо човекът ще поиска да яде отново.