Last news in Fakti

19 Януари, 2010 21:23 1 469 2

Земеделските производители намалели наполовина

  • земеделие-
  • производители-
  • осигуровки-
  • кърджали

По данни на Областна дирекция „Земеделие" в Кърджали, увеличението на осигурителните прагове е накарало половината от регистрираните в Кърджалийско 1 150 земеделски производители да се отпишат като такива. От 2010-та година, с промените в Кодекса за социалното осигуряване, те са длъжни да се осигуряват върху минималната работна заплата от 240 лева и това води до повишаване на вноските им към държавата.

Очакванията са в регистрите да останат фермери с над 20 животни и повече от 5 дка обработваема земя. Това стана ясно на проведената работна среща при областния управител Иванка Таушанова с териториалните структури в системата на земеделското министерство. От Фонд "Тютюн пък са отчели, че стопаните в Кърджалийско са посрещнали с облекчение новината за гарантираните 116 милиона лева премии, които се очаква да бъдат раздадени в периода март-юни. За първи път от 3 години насам производството в областта е скочило с 2000 тона - от 6 300 на 8 246 т.

Участниците в срещата са се договорили да предприемат масирана разяснителна кампания сред стопаните за възможните плащания по европейските фондове през тази година. Досегашната практика показвала, че много малко земеделски производители от областта са кандидатствали по мерките на Програмата за развитие на селските райони. Възпрепятствали ги специфичните почвено-климатични условия, недостига на земя, липсата на алтернативни на тютюна култури и непосилните разходи, необходими за прилагане на евростандартите в животновъдните ферми. Хората са демотивирани и от високите санкции, наложени на мнозина по схемите за директните плащания. Според специалистите, кметовете на населени места в Кърджалийско проявяват пасивност и не оказват съдействие на регионалните служби по време на информационните кампании, а това осуетява възможността да се кандидатства по програми и да се ползват субсидии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 paulina

    1 0 Отговор
    pri tezi promeni 6te falirat mnogo drebni fermeri. za6toto 6te i se uveli4at razhodite
  • 2 NAIDI

    1 0 Отговор
    za6to 4akate a ne protestirate protiv 5kratnoto uveli4enie na osigorovkite