Last news in Fakti

5 Юни, 2004 14:02 1 342 0

Черна котка

  • fuore-
  • blackjag-
  • fuore blackjag

Дизайнерското студио Fuore на германеца Ервин Химел отдавна е намерило пристан в испанския град Барселона. Последното творение на Fuore в слънчева Испания се нарича BlackJag и представлява прототип на расов спортен автомобил, който е изработен по поръчение на британската компания Jaguar и има за цел да разкрие потенциалът на островните возила. Естествено с помощта на специалистите от Fuore и с малко помощ от италианските майстори в Modarte това става напълно възможно.

Благодарение на съвместните усилия на британци, германци, испанци и италианци в Женева, по време на автомобилното изложение, посетителите имаха възможността да се порадват на един истински “европейски” суперспортен концепткар.

Иначе Fuore BlackJag доста наподобява на своя предшественик XF-10, който триумфира през миналата година на моторшоуто в Барселона. При новака обаче дизайнът на XF-10 получава допълнително развитие с цел да се подчертае елегантността и строгата индивидуалност, с които се отличават возилата, произвеждани от Jaguar. Според Ервин Химел, задачата, която създателите на Fuore BlackJag си поставят е да успеят да превърнат агресивния XF-10 в още

по-елегантно и стилно возило

което освен това да бъде обладано и от много бурен нрав. В този смисъл е обясним стремежът на създателите на “европейската” спортна хала да съчетават дизайнерски елементи подчертаващи от една страна стила и класата на возилото, а от друга - изключителните му състезателни способности.

Сред по-сериозните промени във външността на возилото в сравнение с предшественика XF-10 са променената форма на въздухозаборниците, които сега много по-елегантно се вписват в общата структура на автомобила, както и интегрираните в предните светлини допълнителни фарове. Последното позволява на масивната и максимално издължена предна част на четириколесното да изпъкне още по-добре. Изцяло променена е и формата на страничните огледала, като освен стил, конструкторите са търсили и максимална ергономичност. Нови са и дръжките на двете врати, както и ауспусите, които между другото са и много по-добре “напаснати” към цялостната линия на задницата на спортния автомобил. Иначе като

габарити

Fuore BlackJag предлага дължина от 4 550 мм, широчина от 1 980 мм и височина - 1 210 мм. Общата маса на “черната котка” пък е едва 1 350 кг. За задвижването отговаря V-образен десетцилиндров агрегат, чийто работен обем е седем литра. Осигуряваната от него мощност е също толкова внушителна, колкото и външността на спортния автомобил. Със сигурност може да се твърди, че 640 к.с. са изключително впечатляващо постижение. Благодарение на ниското тегло и мощният агрегат, атлетът се катапултира от 0 до 100 км/ч за “отрицателно” време - 3.6 секунди, а стрелката на скоростомера преустановява триумфалното си шествие нагоре, едва когато бъде отчетена стойност от 340 км/ч.

Засега Fuore BlackJag си остава превъзходен по своите качества концепткар. Дали обаче ръководството на Jaguar и специалистите от Fuore ще се решат на по-смела крачка - серийно производство, към настоящия момент си остава загадка.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА