Last news in Fakti

29 Май, 2004 14:09 484 0

Подарък от Острова

  • marcos tso-
  • маrcos engineering

Със затоплянето на времето откритите автомобили стават все по-примамливи, както за хората с тлъсти банкови сметки, така и за техните (в повечето случаи) русокоси обожателки. Така че, ако имате няколко десетки хиляди неусвоени евро и се чудите какъв летен подарък да си измислите с тях, то разрешението на “проблема” ви се нарича Marcos TSO. Последният представлява шикозен двуместен роудстър и е творение на британската фирма

Маrcos Engineering

която от 45 години насам се е специализирала в производството на расови спортни автомобили. От 27 май до 6 юни, в рамките на моторшоуто в Бърмингам, островните специалисти предлагат на посетителите да се полюбуват именно на последния шедьовър на компанията - TSO. Халата се предлага в две различни модофикации - “цивилна” с мощност 350 к.с. и състезателна, при която мощността е напомпана до доста впечатляващите 405 к.с.

Освен това генетично заложените в Marcos TSO спортни качества съвсем не се доказват единствено от статистиката. Най-убедителният аргумент в тази насока са перфектните изживявания, които тежащото едва 1 090 кг предлага на пътя. Освен перфектна стабилност и надежност бихте могли да се насладите в пълна степен и на отлична динамика и високи скорости.

От 0 до 100 км/ч британската резачка ускорява за по-малко от четири секунди. По-сложното изпълнение от 0 до 160 км/ч се извършва с абсолютно същата лекота за приблизително седем секунди. Стрелката на скоростомера пък прекратява триумфалното си движение нагоре, едва когато подмине делението 330 км/ч. “Вина” за това в най-голяма степен има

мощният агрегат

който се грижи за задвижването на Marcos TSO. Той представлява V-образна 5.7-литрова хала с осем цилиндъра, която е заимствана от General Motors. По принцип донорите я използват, за да оборудват с нея състезателните версии на Chevrolet Corvette, но тъй като първоначалните технически хартактеристики не пасват на идеите на конструкторите от Marcos, те решават да я преработят. Подменен е изцяло цилиндровият блок, като цилиндровите глави са изработени от специална алуминиева сплав, осигуряваща изключително ниско тегло. Модифицирана е и впръсквателната система, както и клапаните с цел осигуряването на по-голяма мощност. В крайна сметка резултатите са повече от впечатляващи.

По отношение на дизайна едва ли някой би могъл да има забележки. При външната стилистична линия специалистите са се придържали изцяло към фирмената традиция, като естествено са добавили и някои усъвременени форми. Като цяло обаче се залага на изчистените линии и подчертаната агресия.

Във вътрешността на Marcos TSO няма да намерите разкоша, който напоследък преследват останалите производители на подобни автомобили. Британците по-скоро се придържат към каноните от миналото и при Marcos TSO изработват доста спартански от днешна гледна точка интериор. Присъстват само най-важните информационни символи и максимално малък брой копчета, управляващи някои от основните системи на автомобила. Спортният характер на возилото се подчевртава от кожата и алуминиевите орнаменти, които използват дизайнерите при изработката на Marcos TSO.

Цената, срещу която можете да си направите този Островен подарък е доста скромна за изживяванията, които би могъл да ви осигури. В собственик на Marcos TSO бихте могли да се превърнете “само” срещу 67 000 евро.

Станислав Гавазов
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА